Profesorii au primit doar o creștere salarială ”pe hârtie”, din cele două majorări promise
De la promisiune la fapt e cale lungă. Au aflat-o pe pielea lor profesorii din România, care ar fi urmat să aibă salariile majorate de două ori până în ianuarie anul viitor, conform programului de guvernare.
Vor avea parte, în schimb, de o singură creştere, aproape anulată de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Într-o discuţie cu Federaţia Sindicală ”Spiru Haret”, ministrul Muncii a mai promis încă o majorare, în martie, conform legii salarizării. Şi aşa a ajuns la pace cu sindicaliştii.
La începutul acestui an, profesorii din România primeau promisiuni că până în ianuarie 2018 vor avea salariile mărite cu peste 50%, în două etape.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un salariu NET de 2.000 de lei, de exemplu, ar fi trebuit să crească în iulie până la 2.500 de lei, conform programului de guvernare, şi încă o dată în ianuarie, când ar fi urmă să primească 3.250 de lei.
În schimb, în Legea salarizării, prima majorare apare abia în ianuarie şi va fi de numai 4% pe net, pentru că vor trece contribuţiile de la angajat la angajator. Deci, vorbim despre un salariu de 2.080. Apoi, următoarea majorare ar urmă să fie în martie, când acelaşi profesor ar ajunge la aproape 2.500. Cu 750 de lei mai puţin decât promitea Guvernul iniţial.
Lia Oluguța Vasilescu: ”Cumulat, pe tot anul o să vedeţi că dă mai bine decât acea creştere din iulie, de 25%. Dacă vorbim de anul viitor, este o creştere de 30% pe net, ceea ce eu zic că este o creştere foarte bună.”
Surprinzător, după discuţiile cu ministrul Educaţiei şi ministrul Muncii despre salarii, preşedintele Federaţiei Sindicale ”Spiru Haret” e chiar mai optimist decât Lia Olguţa Vasilescu.
Marius Nistor, președinte Spiru Haret: ”Majorarea, până la sfârşitul anului 2018 va fi în jur de 47%, deci nu de 30%. Adăugându-se acel spor de 10% de uzură pentru personalul didactic de predare, alocaţiile de hrană care intră pe Legea salarizării şi bineînţeles voucherul de vacanţă, care este stabilit tot prin Legea salarizării. Vor intra ca sume de banji în buzunare colegilor noştri.”
În calculele sindicaliştilor au intrat, aşadar, şi unele bonusuri promise şi până acum, dar neacordate.
Marius Nistor, președinte Spiru Haret:: ”Nemulţumirea legată de voucherul de vacanţă este cea legată de cel care trebuia acordat în acest an, nu le legea salarizării, ci pe hotărârea de guvern. Pentru că acest voucher nu se va da sub formă de bani, ci sub formă unui tichet.”
Lidia Antoniu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Galați: ”Noi avem experienţă deja în legi care au fost promulgate şi neaplicate. Nu vorbim de promisiuni, vorbim de aplicarea unei legi. Dacă această lege nu se aplică ne vom duce în instanţa şi ne vom obţine drepturile acolo.”
Profesorii ar urma să aibă salarii cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei, conform legii salarizării. Însă abia în 2022.