Producătorii români de flori se plâng că statul nu-i ajută. ”Florile străinilor rezistă mai mult”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 20:22
Categorie: Stiri Economice

Cele mai multe flori vândute în România vin din Olanda sau Ungaria, după ce serele noastre au dispărut cu totul în ultimii 20 de ani.

Florile străinilor rezistă mai mult, spun vânzătorii. La fel de adevărat este că olandezii de pildă sunt ajutaţi de stat să facă investiţii în sere, aşa că îşi permit să producă mult şi să vândă ieftin.

Un fermier din comună Ișalnița, Dolj, este printre puţinii producători de flori români. Începe munca din primăvară când plantează zambile şi lalele şi continuă cu gladiole, vara. Acum, în zilele de toamnă, vinde crizanteme colorate. Deşi este cultivator cu experienţă, se declară învins de olandezi.

Adrian Badea, producător: "Nu facem calitate, trebuie foarte mulţi bani investiţi.Ei fac calitate şi au o gamă largă de flori. Olanda face trandafiri, crini, tot felul de flori. Nu poţi să te pui cu ei!"

Cei care mai cultiva încă flori la noi, spun că firele şi ghivecele noastre, deşi parfumate, rezistă mai puţin decât ale străinilor. În plus, olandezii reuşesc să vândă o floare la preţul unui răsad pentru că au producţii foarte mari.

Aurel Eremia, producător flori: "Un fir de crizantemă dacă îl ia din Olanda ajunge 30 - 40 de bani, maxim, dar luând în cantităţi mari, mii de fire vă daţi seama că se înţelege cu importatorul."

Iar vânzătorii aleg florile care rezistă cel mai mult, ca să nu aibă pierderi.

Loredana Grecu, proprietar florărie: "O floare din Olanda rezistă mult mai mult şi o săptămână şi două"

Producătorii români se plâng ca statul nu îi sprijină, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Tiberiu Adam, producător: "Au mult mai multe condiţii, din câte am înţeles datorită statului, care îi ajută foarte mult. La noi, din păcate, am încercat să accesez pentru flori, pentru dezvoltare şi nu..."

Andrei Dragila, director Horticultură: "România a avut peste o mie de hectare de seră, se pare că toate au fost închise. Ungurii au fost, se pare, mai înţelepţi în sensul că nu au renunţat la cultura forţată, în seră, ba chiar s-au extins după ce au intrat în cadrul comunităţii europene"

Cifrele arată ca în 2017 am importat flori în valoare de 41, 5 milioane de euro şi am exportat numai de 325.000 de euro.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO