Procentul cu care le va fi redusa rata romanilor care accepta conversia creditelor din franci in lei. Cine intra in program

Ultimul update: Joi 06 August 2015 07:15
Data publicarii: Luni 03 August 2015 18:40
Categorie: Financiar

Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare a facut publice modificarile discutate cu ministrul finantelor , pe marginea legii conversiei creditelor.

Si, conform celor convenite, bancile ar putera sterge chiar si un sfert din datoriile clientilor cu imprumuturi in valuta in cazul in care vor accepta sa adere la acest program de ajutorare. In plus, se renunta si la plafoanele de venit sau de indatorare : deci se vor incadra mai multi clienti. Eugen Teodorovici spune ca proiectul, tinut la sertar din martie, va intra in vigoare din toamna, dupa ce va fi discutat din nou cu Banca Nationala.

Proiectul face referire la toate valutele in care bancile din Romania au dat credite ipotecare. Daca in draftul intocmit de Guvernul Romaniei reducerea era de 15% din soldul restant, reprezentantii indatoratilor solicita o reducere de 25 la suta. In schimb, banca primeste garantii de stat, ca in programul prima casa.

"Undeva la 25 chiar 30 la suta a fost discutia celor de ieri. Trebuie sa fie un plafon astfel incat banca sa fie atrasa intr-un astfel de mecanism. Ideea e sa nu ne lacomim la un plafon de discount foarte mare”, a spus Eugen Teodorovici.

Practic banca renunta la 25.000 de franci dintr-o datorie de 100.000, in momentul conversiei in lei. Institutia creditoare nu are voie sa perceapa comisioane sau taxe de conversie.

In varianta initiala a proiectului se calificau doar clientii cu venituri mai mici de 3000 de lei si cu imprumuturi pana in 300.000 de lei. Aceste restrictii vor fi eliminate.

"Eliminarea plafonului de venit maxim pentru participantii in proiect, eliminarea plfaonului care vizeaza nivelul creditului. Am discutat si despre includerea debiterilor ale caror credite au fost externalizate”, explica Alin Iacob - Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare.

"Mi se pare o abordare logica. Mi se pare mult mai simplu sa ai o astfel de abordare. Si nu mai conteaza vis a vis de venit sau alte criterii”, a completat si Teodorovici.

Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare cere ca in lege sa fie stipulat clar ca, dupa conversie, noua rata in lei va fi cu cel putin 20% mai mica decat cea in valuta. Aceasi asociatie cere ca in program sa fie inclusi si clientii cu restante mai mari de 60 de zile.

Proiectul conversiei in lei garantate de stat e in dezbatere din luna martie. Ministrul finantelor promite ca va intra in vigoare din septembrie. Bancile nu sunt insa obligate sa il aplice. In plus facilitatile se acorda doar in cazul unei depreciere de peste 50% a leului fata de valuta creditului. Momentan doar clientii cu imprumuturi in franci se afla in aceasta situatie.

Moneda europeana continua sa scada in raport cu leul. Vesti proaste pentru romanii cu credite in franci elvetieni
Moneda europeana continua sa scada in raport cu leul. Vesti proaste pentru romanii cu credite in franci elvetieni
VIDEO PROTVPLUS.RO
curs valutar
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Microcip
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB