TAROM, prima companie de stat cu management privat. Cine sunt cei "7 magnifici" din noul Consiliu
Ministerul Transporturilor a anunta vineri dimineata noii manageri ai companiei Tarom, selectati in urma procesului de recrutare.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a spus Silaghi.
Viitorul CEO al companiei va fi ales de Consiliul de Administratie in prima sedinta, care ar putea avea loc miercuri, si va fi unul dintre membri.
Oficialii Ministerului Transporturilor au prezentat vineri dimineata noul consiliu de administratie al companiei Tarom. Acest consiliu urmeaza sa decida cine va conduce Tarom.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Vom semna cu ei un contract de mandat si strategia de vanzare sau nevanzare a 20% sau mai mult din pachetul de actiuni la Tarom le apartine lor", a spus ministrul Silaghi.
Intrebat despre sumele care vor fi incasate de noii manageri, reprezentantii Ministerului Transporturilor au afirmat ca pentru directorul general salariul si criteriile de performanta vor fi decise de administratori, iar suma va fi comparabila cu cea incasata de alti sefi de companii aeriene.
Totodata, membrii CA vor lucra in anvelopa salariala aprobata prin buget. "Nu vor fi sume care vor trezi exclamatii de genul «Wow!»", a spus Valentin Preda, secretar de stat in cadrul MTI.
El a precizat ca din datele furnizate de Ministerul Finantelor administratorii ar putea primi intre 500 si 800 de euro pe sedinta.
Urmatoarele companii la care ministerul va anunta managementul privat sunt Administratia Canalelor Navigabile si Administratia Porturilor Maritime.
Conform Ziarului Financiar, cei sapte membri ai CA Tarom sunt: fostul astronaut Dumitru Prunariu, presedintele bancii Unicredit Tiriac, Dan Pascariu, fostul ministru al Mediului Lucian Isar, Heinrich Vystupil, Macec Valentin, Ciprian Ladunca si omul de afaceri Marius Ghenea, propriearul magazinelor online PC Fun si PC Garage.
Tarom este prima companie din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) care a finalizat selectia managementului privat. Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat la finele lunii septembrie ca noii manageri Tarom vor fi implicati in elaborarea strategiei pentru cedarea a 20% din actiunile companiei. El a spus ca doreste ca vanzarea pachetului de actiuni sa fie incheiata pana la finele acestui an.
MTI a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.
Consultantii au intervievat peste 1.000 de persoane pentru cele 54 de posturi de manageri, iar din lista scurta de 319 candidati, furnizata institutiei, majoritatea sunt cetateni romani, din sectorul privat.