Preturile locuintele cresc in ritm accelerat de un an. Cum isi justifica dezvoltatorii majorarile
Economia romaneasca se confrunta cu un nou risc: scumpirea accelerata a proprietatilor imobiliare. Conform BNR, acest fenomen, deocamdata de intensitate mica, poate ameninta stabilitatea financiara a tarii.
In ultimul an, preturile apartamentelor au crescut cu aproape 9 la suta. Dezvoltatorii cartierelor noi isi motiveaza majorarile spunand ca platesc mai mult pe terenuri si materiale de contructii. Sa nu uitam ca o astfel de bula imobiliara a provocat criza din toamna lui 2008, cand sute de mii de romani s-au indatorat si nu au mai reusit sa plateasca ratele la banci.
Se construieste in ritm alert in toata tara. Pentru ca este cerere, de la inceputul anului, dezvoltatorii imobiliari au ridicat preturile in fiecare luna cu pana la doua procente.
Doar in aprilie, cresterea a fost de 1,2%, fata de luna precedenta. Asa se face ca apartamentele si casele sunt cu aproape 9 procente mai scumpe decat acum un an.
Situatia nu e atat de grava ca intre 2006 si 2007, spun specialistii. Pretul mediu al unui metru patrat ajungea atunci la 2.000 de euro, pentru ca in perioada ce a urmat sa coboare la 900 de euro. Acum este de aproximativ 1.200 de euro/mp, iar oficialii BNR spun ca majorarile pot duce la o noua bucla imobiliara.
Liviu Voinea, viceguvernator BNR: "Poate sa nu para mare, dar este peste valoarea de semnal pe care o stabileste metodologia Comisiei Europene, valoare de semnal care este de 6 la suta."
Vlad Vlasceanu, specialist imobiliare: "Este normal ca preturile sa creasca putin. Vorbim de cresteri pe piata terenurilor si ceea ce inseamna ca orice teren achizitionat anul trecut sau anul acesta duce automat la o scumpire unui apartament in zona respectiva."
Cert este ca, pe fondul unei cresteri economice, apetitul romanilor pentru locuinte noi este din ce in ce mai mare. Problema este ca aceasta crestere economica se datoreaza aproape exclusiv consumului. Adica multi au primit bani in plus la salariu si acum vor sa ii cheltuiasca.
Din fericire, sunt ceva mai atenti ca in anii trecuti. Gimnastul Marian Dragulescu cauta impreuna cu sotia un apartament in Bucuresti, la targul imobiliar de la Arena Nationala. Cuplul nu se grabeste, insa. "Confort, pret, ca asta conteaza, zona, posbilitati de a fi achitat in diverse feluri. In centru sa fie", isi enumara cei doi criteriile.
Sotii Dragulescu au deja o casa in afara orasului, dar au ajuns la concluzia ca pierd prea mult timp pana in centru.
Pentru ca si altii sunt constienti de aceste neajunsuri, preturile locuintelor de la periferie nu au crescut la fel ca in cazul celor din oras. Mai mult, constructorii vin cu promotii. De exemplu, un dezvoltator ii invita sa stea o luna de proba intr-o casa complet mobilata.
Targul imobiliar de la Arena Nationala se incheie duminica.