Prețurile la carne în România, locul 3 în Europa raportat la venituri
Carnea pentru un grătar, de exemplu, costă cam 60% din media UE și la jumătate față de cea din Franța. Raportate, însă, la veniturile din țară, prețurile noastre sunt pe locul al treilea în Europa.
Ca să comparăm media preţurilor pentru un grătar, de pildă, cu carne în Uniunea Europeană, trebuie să facem o convenţie. Să zicem că media Uniunii Europene este 100 de lei. Ei bine, Austria e cel mai scump loc unde se poate face un grătar, potrivit datelor Eurostat, cu 143 de lei, urmată de Luxemburg şi Franţa. Noi suntem în capătul celălalt al clasamentului, cu cea mai ieftină porţie de grătar, de exemplu, 63 de lei. Ne întrec chiar şi bulgarii.
Preţurile pentru carnea de grătar sunt, de fapt, preţurile pentru carnea brută, neprelucrată. Şi sunt mai mici doar aparent, pentru că, atunci când le comparăm şi cu veniturile, aflăm că un român cheltuieşte pe an, în medie mult mai mult decât un european pe carne, fiind pe locul al treilea în Europa.
Consumăm, în general, carne de pui şi de porc, plus mezeluri. Carnea de vită, care este consumată cel mai mult în ţările vestice, la noi reprezintă doar o porţie de 340 de grame pe lună, de patru ori mai puţin decât cea de porc.
Cea mai mare parte a cărnii din magazine este importată, cu excepţia celei de pui, care e asigurată din producţia românească. În ultimii ani, importul de porc a crescut abrupt, după apariţia pestei porcine.
Ţările din care cumpărăm cele mai mari cantităţi de carne sunt Spania, Germania, Olanda, Polonia, Danemarca şi Ungaria.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, preturi, carne, gratar, eurostat,
Dată publicare:
31-08-2019 18:48