Doua saptamani pana la rediscutarea acordului FMI cu Romania. Conditiile impuse ca leul sa-si revina
Au ramas mai putin de doua saptamani pana cand conducerea FMI va lua iar in discutie situatia acordului cu Romania.
Subiectul a fost amanat cu 3 luni pentru ca in primavara, aveam mai multe nerealizari decat obligatii indeplinite. Daca documentul nu va fi aprobat economia romaneasca si leul ar putea avea de suferit.
La ultima vizita a misiunii FMI din ianuarie, s-au constatat urmatoarele. Din 5 criterii obligatorii de performanta 3 erau neindeplinite, la fel si in cazul altor 5 tinte recomandate. Neindeplinite sunt si majoritatea angajamentelor privind privatizarea companiilor de stat.
Asa ca FMI a amanat luarea unei decizii din martie in iunie. Conditiile obligatorii care trebuiau atinse in decembrie au fost mutate in mai. Intre ele scaderea facturilor neplatite de primarii de mai mult de 3 luni.
"Noi trebuie sa indeplinim tinta cu FMI in luna mai si in luna mai inca nu avem datele finale. Tinta e 300 de milioane de lei. In aprilie, care sunt publice, sunt 740 de milioane de lei", a declarat ministrul Liviu Voinea.
De altfel, la cererea FMI, Guvernul a aprobat luna trecuta Ordonanta prin care primariile pot intra in insolventa pentru a le forta sa-si faca ordine in bugete.
Alta conditie este privatizarea CFR Marfa, pe care guvernul spera sa o termine saptamana viitoare, chiar inainte de reuniunea in care conducerea FMI va decide daca actualul acord se incheie cu succes sau nu.
"Deciziile sunt politice nu tehnice. Daca vor sa dea un semnal Romaniei ca trebuie sa mearga mai departe impreuna cu FMI le vor aproba, daca nu, nu le vor aproba. Orice este posibil", spu ne Sorin Pislaru.
Guvernul doreste ca in urmatoarele luni sa negocieze un nou acord cu FMI. Incheierea cu succes a actualului acord este obligatorie pentru negocierea altuia. Iar un nou acord cu fondul monetar international ar putea da stabilitate leului dupa deprecierea de saptamana trecuta.
"Marea sansa a Romaniei a fost ca a facut acest acord inaintea Greciei. Nu stim unde am fi fost daca nu aveam acordul cu FMI" e de parere Misu Negritoiu, presedinte ING Bank.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fmi, acord, situatie, liviu voinea,
Dată publicare:
14-06-2013 20:00