Martie poate fi luna decisiva pentru Grecia. "Nu renuntam la al 13-lea sau al 14-lea salariu"
Premierul de la Atena, Lucas Papademos, a avertizat ca Grecia risca sa intre intr-o spirala "necontrolata a incapacitatii de plata" daca patronatele si sindicatele nu vor putea ajunge la un acord privind reducerea costurilor de lucru.
"In lipsa unui acord si a finantarii, Grecia se va confrunta in martie cu o spirala necontrolata a incapacitatii de plata", a avertizat premierul, citat de BBC News.
Lucas Papademos a precizat ca, pentru a evita iesirea Greciei din zon euro, este nevoie sa se aplice si mai multe reduceri de cheltuieli. Analistii cred insa ca aceste declaratii sunt facute pentru a pregati Grecia unui nou val de masuri de austeritate.
"Partenerii sociali trebuie sa depuna mari eforturi pentru ameliorarea competitivitatii economice si stimularea angajarilor. Nu putem miza pe faptul ca alte state membre UE si organizatii internationale vor continua sa sustina financiar o tara care nu se adapteaza realitatilor si nu isi rezolva problemele", a insistat premierul Papademos.
Cu toate acestea, liderii sindicali din Grecia par hotarati sa lupte in continuare impotriva taierii salariilor. "Nu suntem de acord sa facem niciun pas inapoi in privinta salariului minim. De asemenea, nu suntem dispusi sa discutam despre taierea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu si nici macar despre nivelul salariului minim." a declarat Yannis Panagopoulos, liderul unei confederatii sindicale din Grecia.
In Grecia si in alte cateva tari din Uniunea Europeana, angajatii primesc salarii aditionale, ca urmare a contractului colectiv de munca negociat.
Grecia avertizeaza ca ar putea fi nevoita sa renunte la euro daca nu va obtine al doilea imprumut
"Acordul de finantare externa trebuie semnat, altfel vom iesi de pe piete, vom iesi din euro. Situatia va fi mult mai grea", a declarat Kapsis la Skai TV.
Grecia incearca sa ajunga la o intelegere cu FMI, Comisia Europeana si detinatorii privati de obligatiuni privind detaliile acordului de finantare externa. Guvernul elen are urmatoarea scadenta semnificativa in martie, riscand intrarea in insolventa daca nu va obtine pana atunci un imprumut extern.
Atena si Bruxelles au respins in repetate randuri varianta iesirii Greciei din zona euro, eveniment care ar putea agrava puternic criza datoriilor de stat. Oficialitatile din Grecia si UE au evitat pana acum sa expuna iesirea statului elen din zona euro ca scenariu posibil. Mai multi oficiali greci au avertizat in ultimele zile ca revenirea la drahma ar fi "iadul" pentru tara.
Reprezentantii CE, FMI si ai Bancii Centrale Europene vor sosi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finantare externa, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie. Incheierea acordului depinde in mare masura de participarea detinatorilor privati de obligatiuni ale statului elen, in principal banci si companii de asigurari, a caror contributie la pachetul financiar trebuie sa fie voluntara pentru a evita declararea default-ului selectiv al Greciei, in efect insolventa pe anumite datorii.
Autoritatile de la Atena au incheiat in 2010 un acord cu FMI si Comisia Europeana pentru un pachet de finantare de 110 miliarde de euro.
Peste trei milioane de greci traiesc in conditii de saracie
Conform unor statistici oficiale anuntate de Elstat, peste trei milioane de greci (din totalul de 11 milioane) erau in pragul saraciei si excluziunii sociale in 2010, adica 27,7 % din populatie.La nivelul Uniunii Europene, aceasta proportie este depasita doar de Bulgaria (41,6%), Romania (41,4%), Letonia (38,1%), Lituania (33,4%), Ungaria (29,9%) si Polonia (27,8%).
Sursa: BBC NEWS, Mediafax
Etichete: grecia, euro, salarii, saracie, criza, angajati, recesiune, muncitori,
Dată publicare:
05-01-2012 07:42