Grecia tine cu dintii de EURO. A votat un buget drastic pe 2012: salarii reduse si impozite marite


Ultimul update: Luni 30 Aprilie 2012 20:52
Data publicarii: Miercuri 07 Decembrie 2011 07:44
Categorie: Stiri Economice
Parlamentul Greciei

Parlamentul grec a adoptat in noaptea de marti spre miercuri un buget de austeritate drastic pentru 2012, mizand pe o reducere puternica a deficitului public.

Astfel, Grecia intra in al cincilea an consecutiv de recesiune, care marcheaza hotararea Atenei de a ramane in zona euro.

Pentru a reusi sa realizeze un excedent primar de 1,1 % in 2012 - un obiectiv ambitios tinand cont de recesiunea profunda pe care o traverseaza tara - Grecia trebuie sa fie "hotarata" si "sistematica" in efortul sau, altfel istoria nu o va ierta, a declarat premierul Lucas Papademos, in fata deputatilor.

Guvernul de coalitie (socialisti, dreapta, extrema-dreapta), care putea conta teoretic pe 255 de voturi din totalul de 300 din Parlament, a obtinut 258 de voturi in favoarea acestui buget, din totalul de 299 de votanti. Doar 41 de deputati au votat impotriva, potrivit rezultatelor oficiale.

Bugetul pe 2012, criticat de manifestanti, contine noi cresteri de impozite, reduceri ale salariilor functionarilor si ale numarului de salariati din sectorul public.

"Pozitia noastra in Europa nu este negociabila", a precizat Papademos, care se confrunta cu decizii dure pentru a evita falimentul, in timp ce zona euro se lupta pentru a-si pastra integritatea. "Grecia este si va ramane o parte a Europei unite si a euro", a adaugat premierul, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.

Acest buget de austeritate merge in paralel cu un plan de renegociere si de stergere a unei parti a datoriei publice care afecteaza tara si cu un al doilea plan de ajutor lansat de tarile europene partenere. In acest cadru exceptional, "viitorul tarii nu este decis doar pentru 2012, ci pentru tot deceniul care va veni", le-a spus premierul deputatilor, potrivit Mediafax.

Bugetul pe 2012 al Greciei prevede o reducere a deficitului public la 5,4 % din PIB, fata de 9 % din PIB preconizat in 2011, ceea ce reprezinta un efort imens in materie de reducere a cheltuielilor si crestere a incasarilor fiscale.

Sursa: Mediafax

Din nou anarhie in Atena. Bataie intre politisti si protestatari cu pietre si cocktailuri Molotov
Cea mai scumpa moneda din lume. Cum si-ar p<b>utea rezolva Grecia problema datoriilor peste noapte </b>
FMI a aprobat noua transa din imprumutul pentru Grecia: 2,2 miliarde euro
VIDEO PROTVPLUS.RO