Isarescu: "Suntem intr-un moment crucial. Nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii". Ce spune Ciolos

×
Codul embed a fost copiat

Banca Nationala si Guvernul nu se opun aplicarii Legii darii in plata, la contractele in derulare daca se va face doar pentru cazurile sociale, au spus Mugur Isarescu si Dacian Ciolos.

Guvernatorul BNR s-a aratat mai ingrijorat de efectele relaxarii fiscale, care pun in pericol stabilitatea financiara a tarii.

Mugur Isarescu: "Banca Nationala sprijina in totalitate opinia Guvernului conform careia aceasta lege, sau acestei legi trebuie sa i se intareasca in mod clar caracterul social prin criterii bine definite. Se poate construi o interventie rezonabila si echilibrata in favoarea celor grav afectati de criza."

Dacian Ciolos, prim-ministru: "Pe fond guvernul sustine rezolvarea cu intelepciune a cazurilor sociale reale, dar sa evitam ca prin aceasta lege sa cream beneficii unor speculatori, o lege care apoi sa afecteze increderea intrun stat care schimba regulile jocului in mod retroactiv."

Guvernatorul Mugur Isarescu este insa foarte ingrijorat de faptul ca, desi avem o crestere economica de invidiat, deficitul bugetar al statului va urca anul viitor la 4 la suta din PIB, iar datoria publica va creste.

Citește și
monede lei romanesti
Mugur Isarescu, despre protestul debitorilor la banci: "Sa arunci lei e ca si cum ai terfeli tricolorul sau fluiera imnul"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Mugur Isarescu: "Personal, nu am vazut niciodata in cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei. Cand avem mai mult, nu trebuie neaparat sa cheltuim tot, sa cheltuim mai mult, ci sa platim o parte din datoriile acumulate si sa facem rezerve pentru perioadele mai grele."

Dacian Ciolos, prim-ministru: "Fiind in an electoral sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fara sa si precizeze de unde sa luam acei bani pentru a atinge obiective care pot sa fie legitime din punct de vedere social. De aceea guvernul este nevoit de multe ori sa dea avize negative."

Premierul Dacian Ciolos a spus ca exista asteptari pentru cresteri salariale rapide in sectorul bugetar, dar ca aceste asteptari trebuie aduse la "o dimensiune rezonabila".

Cele mai importante declaratii:

Mugur Isarescu:

- Suntem azi intr-un moment crucial. Este foarte important sa nu facem pasi inapoi si sa deviem de la procesul de consolidare fiscala si de la stabilitatea financiara

- Sa nu punem sub semnul intrebarii principiile de baza ale economiei prin initiative contrare acestui lucru.Dupa criza din 2008, am reusit sa aducem deficitul la 1%

- Rezervele au crescut cu 6 miliarde de euro desi au fost returnate fondurile de la FMI

- Costul la care Statul se imprumuta e la minime istorice. Trebuie sa fim realisti. Personal nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii

- Situatia macro excelenta nu se reflecta la nivelul populatiei. Multi omeni si firme mijlocii o duc in continuare greu. Constatam ca nu avem o autostrada care sa treaca Carpatii, jumatate dintre localitati nu au apa curenta.

- PIB-ul ar fi mai mare daca am avea o infrastructura imbunatatita. Ne confruntam cu riscul de a pierde o parte din progresele atat de greu obtinute. Tara are nevoie de stabilitate legislativa si de legi clare care sa nu creeze confuzii

- Darea in plata ridica cateva probleme. La promovare a avut in vedere protejarea celor cu situatie sociala dificila. Sprijinim in totalitate opinia Guvernului conform careia acestei legi trebuie sa i se intareasca caracterul social. Prima Casa nu trebuie sa fie inclus in aceasta lege

-  Vreau sa fac cateva clarificari pentru a nu mai fi confuzii: Primul: Contractul este in toata lumea legea partilor semnatare. Incheierea si derularea contractelor trebuie sa fie domniata de principiul consensualizarii. In ipoteza in care pe parcursul derularii contractului, situatia unei parti se modifica substantial, prin buna intelegere cele doua parti trebuie sa convina

-  BNR sustine si va sustine negocierea dintre bancile comerciale si clienti care sa conduca la solutii echilibrate. Acest proces de re-umanizare, de negociere trebuie efectuat in baza unor criterii obiective care sa justifice inceperea acestui proces de renegociere. Finalizarea ei trebuie sa fie o reimpartire a poverii intre banci si clienti.. Nu o impartire a riscurilor, ci a poverii suplimentare, aparuta ca urmare a crizei

- Bancile sa faca planuri de negociere transparente, care sa fie trimise la BNR, iar aceste planuri -insusite de industria bancara- ar trebui sa faca parte dintr-un cod de conduita al industriei bancare. Programul Prima Casa trebuie sa continue. Rata de neperformanta este prectic nula. Programul nu poate functiona decat in baza garantiei irevocabile a Statului, care nu trebuie si nu poate fi pusa la indoiala sub nicio forma

- Se poate introduce o varianta de creditare in viitor cu darea in plata inclusa, dar cu avans mai mare, si varianta care sa nu includa darea in plata.

Dacian Ciolos, prim-ministru:

- Pentru societatea romaneasca, e mai necesar ca oricand sa imartasim idealuri comune. In a doua etapa trebuie identificati factorii-cheie de dezvoltare: edicatia, sanatatea si infrastructura (factori orizontali) dar si tehnologia de varf si IT&C, agricultura turism si energie (ca factori verticali)

- Vrem sa introducem si conceptul de dezvoltare teritoriala, petru a nu ne concentra doar pe metropole, ci sa dezvoltam si zonele mici urbane sau rurale. Ne mai gandim la pachete de masuri concrete -pachete cheie la care sa punem cu toti umarul si pe care sa le avem in vedere . Avem la dispozitie instrumente variate prin care Statul poate stimula dezvoltarea economica, fara ca Statul sa fie interventionist

- Am inceput prin Ministerul Economiei un program de schimbare consistenta care sa duca la imbunatatirea adminsitrarii companiilor de stat. OUG 109 nu poate face miracole in sine, dar trebuie folosita in mod corespunzator

- Legea darii in plata trebuie sa raspunda celor care au nevoie de ea. Dar sa evitam sa dam o lege pentru cativa speculatori si care risca sa afecteze accesul la locuinte ale viitoarelor generatii de tineri. Exista o uriasa asteptare publica si pentru cresteri salariale rapida. Inteleg aceste asteptari si avem nevoie de o re-echilibrare salariala, dar aceasta trebuie facuta in mod rational, bazandu-ne pe resursele aflate la dispozitie.

- Daca vrem sa fim parte a procesului decizional din UE, trebuie sa ne asumam si adoptarea la diferitele zone sau sectoare europene- Schengen.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Raspunsurile date de premierul Ciolos pe Facebook, in miez de noapte.
Raspunsurile date de premierul Ciolos pe Facebook, in miez de noapte. "Daca doriti un dictator, nu contati pe mine"

Dacian Ciolos le raspunde in miez de noapte celor care ii scriu pe Facebook. Le-a vorbit despre transparenta bugetara, despre speculatiile ca vinde portul Constanta, dar si despre atitudinea sa in negocierile cu liderii europeni.

Mugur Isarescu, despre protestul debitorilor la banci:
Mugur Isarescu, despre protestul debitorilor la banci: "Sa arunci lei e ca si cum ai terfeli tricolorul sau fluiera imnul"

Guvernatorul BNR a vorbit despre recentul protest impotriva institutiei pe care o conduce si a avertizat ca „darea in plata” poate afecta negativ intreaga economie.

Isarescu, despre legea darii in plata:
Isarescu, despre legea darii in plata: "Oamenii sa aduca inapoi masinile de spalat iar bancile sa le vanda"

Legea darii in plata, care a fost retrimisa in Parlament de presedintele Iohannis pentru re-examinare, a intrat joi sub tirul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.