Portretul antreprenorului roman de succes. Are peste 40 de ani, lucreaza 10 ore pe zi, dar are un mare obstacol mereu in fata
Doar un sfert din antreprenorii romani cred ca Romania va fi un mediu prietenos pentru dezvoltarea unei afaceri in urmatorii 5 ani. 70% dintre ei sunt nemultumiti de modul in care ii trateaza statul, potrivit unui studiu recent.
Avem si un portret al antreprenorului de succes. Are peste 40 de ani, se teme de esec si lucreaza mai mult de 10 ore pe zi.
Intrebati care este principalul obstacol in dezvoltarea afacerii, 7 din 10 antreprenori arata cu degetul spre statul roman. Majoritatea se plang de cadrul fiscal. Nu neaparat de marimea taxelor, ci de numarul lor si cat de greu sunt de platit. Urmeaza birocratia si instabilitatea legislativa. E greu sa-ti faci planuri pe termen lung cand legea se schimba de la o luna la alta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Obstacole in dezvoltarea afacerii:
Cadrul fiscal - 35%
Birocratia - 17%
Instabilitatea legislativa - 13%
Acces la finantare - 8%
Atitudinea statului - 5%
Tocmai de aceea, Mircea Tudor a ales sa-si deschida urmatoarea fabrica in Elvetia in loc de Romania. Produce in Otopeni scanere de ultima generatie pentru vami, porturi si aeroporturi de pe 3 continente. Pentru extinderea productiei a ales tara cantoanelor. Chiar daca acolo isi plateste inginerii cu 6000 de euro in loc de 1000.
Mircea Tudor: "In Elvetia sunt scutit 10 ani pe impozitul pe profit."
In plus, scapa de birocratie.
Mircea Tudor: "ANAF-ul m-a supus acestui calvar de a raspunde unui chestionar aberant la care raspunsul a cumulat peste 300 de pagini. 5 oameni din contabilitate au lucrat o saptamana non-stop, in timp ce in Elvetia ca sa obtin codul de TVA am trimis prin posta actul constitutiv si o solicitare prin email."
Levente Hugo detine o companie in industria alimentara cu vanzari de peste 50 de milioane de euro. Are o firma si in Danemarca, unde statul nu ii pune bete in roate, ca la noi.
Reporter: Ati avut vreun control in Danemarca?
Levente Hugo: Niciun control, totul este electronic.
Reporter: In Romania cat de des aveti controale?
Levente Hugo: "Lunar, fel de fel de controale de la finante, la mediu, la garda financiara, DSP, DSV.
Care este insa portretul robot al antreprenorului roman? Are peste 40 de ani, este dispus sa munceasca din greu si isi asuma riscuri pentru succesul afacerii. Cam asa este descris in studiul companiei Ernst and Young . Din cei peste 300 de antreprenori intervievati, majoritatea spun ca stau intre 9 si 12 ore pe zi la munca.
PORTRETUL ANTREPRENORULUI ROMAN
Varsta:
18-29 de ani - 1%
30-40 de ani - 26%
peste 40 de ani - 73%
Ore muncite pe zi
1-8 pre - 27%
2-12 ore -71%
13-16 ore - 2%
Dragos Petrescu detine un lant de restaurante. Lucreaza de la 18 ani si spune ca doar 6 din 100 de antreprenori reusesc in afaceri.
Dragos Petrescu: "In primii 20 de ani de cariera de antreprenor am petrecut mai mult de 10 ore. Astazi lucrez 3 zile jumatate pe saptamana, cate 10-12 ore si celalte 3 zile si jumatate le dedic familiei si dezvoltarii mele personale: sport, citit, educatie."
Jumatate din antreprenorii romani spun ca va mai dura intre 6 si 15 ani pana cand Romania va deveni un mediu prietenos pentru afaceri.