Bursele, afectate de epidemia de coronavirus. Cât de aproape este o criză mondială
Epidemia de coronavirus a "infectat" și piețele financiare.
De la Hong Kong până la Londra, bursele s-au prăbușit, agravând amenințările legate de economiile europene.
Principalii indici bursieri au pierdut șapte, opt procente, ceea ce înseamnă că numai la Bursa de la Londra s-au topit 130 de miliarde de lire sterline. În paralel, prețul petrolului a scăzut până la aproape 30 de dolari barilul. La noi, Bursa de la București a avut o scădere medie de șase la sută. Cursul de schimb a crescut și el ușor în raport cu euro, moneda europeană atingând o cotație de peste 4,81 lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Analiștii vorbesc iar despre lunea neagră și despre caranagiu la burse. Oricum, așa cum au decurs luni ședințele de tranzacționare, se prefigura una dintre cele mai rele zile pentru piețele financiare de la criza din 2009.
Mai mult, prețul petrolului a cunoscut cea mai gravă cădere de la primul Război din Golf, în 1991, cu o prăbușire de 20 la sută la Londra și chiar peste 30 la sută în Asia.
Kaori Enjoji, CNN, Tokyo: „Piețele cotațiilor petrolului s-au prăbușit și au transmis panică, o undă de șoc pe piețele financiare. Asta după ce Arabia Saudită a decis să scadă drastic producția, declanșând un război al prețurilor cu Rusia, după eșecul negocierilor OPEC - Rusia.”
Și cum investitorii nu știu la ce să se aștepte, s-au grăbit să vândă acțiunile.
Torstem Dennin, analist financiar: „Prețul petrolului a juns la 30 de dolari barilul, indicii bursieri și dobânzile de politică monetară scad. Putem spune că, într-adevăr, pe piețele finaciare investitorii sunt în modul "panică pe termen scurt", din cauza acestor vești neașteptate.”
Jackson Wong, analist financiar: „Pe piețele asiatice am asistat la o apreciere a yenului, semn că investitorii sunt îngrijorați de situația curentă și vor să găsească investiții sigure, cum este acum moneda japoneză. Numai că întărirea yenului a antrenat o scădere puternică și pe bursa japoneză.”
Cu această cădere a burselor europene și americane și prăbușirea prețului petrolului, epidemia de Covid-19 este un catalizator" al slăbiciunilor și "contradicțiilor" economiei mondiale, a comentat un analist finaciar.
Bursele se tem acum de contagiunea economiei reale, în condițiile în care epidemia dezorganizează lanțurile de producție pe întreaga planetă, blochează la sol avioanele, determină anularea a sute de târguri profesionale, atacă sectorul turismului și așa mai departe.
Fără a lua în calcul scenariul ca pierderile de pe bursă să genereze o retragere a finanțărilor pentru economia reală, repetând scenariul crizei financiare din 2008. Riscurile de recesiune au crescut.
Torstem Dennin, analist financiar: „Economia și piețele finaciare au fost lovite de coronavirus. Efectele au venit din China, la început în ritm mai lent, dar apoi mai rapid în Europa și Statele Unite, iar aceste efecte sunt încetinirea creșterii economice.”
De la apariția noului coronavirus, în decembrie anul trecut, în întreaga lume au fost depistate peste 11.000 de cazuri de infecție, în 100 de țări și teritorii. Pe glob, numărul cazurilor fatale se apropie de 4.000.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!