Piedicile pe care le intampina romanii care au apelat la Legea darii in plata. Mii de clienti au ajuns in proces cu banca
Romanii care sunt in proces cu bancile dupa ce au apelat la legea darii in plata intampina noi obstacole.
Unii dintre ei trebuie sa aduca dovezi de la Fisc si de la Directiile de Taxe locale despre veniturile din anii trecuti si bunurile pe care le au. Avocatii spun ca oamenii nu ar trebui sa se descurajeze. Informatiile despre situatia lor financiara le-ar putea fi chiar de ajutor in lupta cu bancile.
La fel ca multi alti romani Roxana Velicu a decis sa renunte la casa in care locuieste pentru a scapa de datorie. Asta dupa ce rata in franci i s-a dublat fata de anul in care a luat creditul. De vara trecuta, este in proces cu banca.
Roxana Velicu: Suntem obositi, vrem intr-un fel sa se termine odata cu aceasta situatie, vad ca ne solicita foarte multe acte. Situatia bunurilor de pe numele meu, de la Cadastru, fisa fiscala, cazierul fiscal de la Impozite si Taxe.
Intr-un alt dosar pornit tot in baza legii darii in plata si aflat pe masa judecatorilor se precizeaza ca:
"Se vor emite adrese catre Administratia Financiara a Sectorului 3 Bucuresti pentru a comunica fisa fiscala (...) din care sa reiasa veniturile impozabile ale debitoarei, atat din salarii, cat si din alte tipuri de activitati, precum si situatia conturilor bancare ale debitoarei; catre DITL Sector 3 pentru a comunica bunurile, (...) catre ANCP in vederea comunicarii bunurilor declarate la cartea Funciara pe intreg teritoriul tarii."
Cerintele vin, dupa ce in urma cu cinci saptamani, Curtea Constitutionala a adus clarificari la legea darii in plata. Una dintre cele mai importante se refera la analiza situatiei de "impreviziune".
Avram Codrut, avocat: La cei cu franci rata s-a dublat, aceasta este impreviziunea contractuala, iar veniturile pe care clientii le au sau nu le au in acest moment nu au legatura cu contractul de credit."+ "00 10 12 In cazul in care clientul arata ca veniturile sale sunt mai mici prin comparatie cu rata sa initiala, in momentul respectiv acest lucru l-ar ajuta foarte mult."
Alexandra Burada, avocat: Situatia materiala a debitorului are relevanta atunci cand se verifica daca contractul mai poate fi mentinut sau nu de instanta.
Peste 6.400 de romani au depus notificari de plata pentru credite de 400 de milioane de euro. Avocatii spun ca cei mai multi datornici vor sa ajunga in instanta sau prin negociere cu banca la modificarea contractelor, in conditii mai avantajoase.
Renuntarea la casa in schimbul stergerii restului datoriei ar fi ultima solutie.