Piaţa imobiliară o duce tot mai bine, dar analiștii cred că se va ajunge la un blocaj în următorii ani
Piaţa imobiliară o duce tot mai bine, în ciuda crizei sanitare. Vânzările de locuinţe în primele 9 luni ale acestui an au fost în creştere cu peste 30 de procente, faţă de 2020, deşi preţurile sunt tot mai mari.
Totuşi, cumpărătorii stau şi câte 3 luni să se gândească până să aleagă o locuinţă. La rândul lor, unii analişti sunt de părere că volumul mare de construcţii noi va duce la un blocaj al pieţei, în următorii ani.
În primele nouă luni ale acestui an au fost vândute peste 500.000 de locuinţe, în toată ţara, cu 32% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. De altfel, creşteri au fost în aproape toate ţările din Uniune. Recorduri au fost şi în privinţa numărului de construcţii noi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Viorel Mohorea, reprezentantul unei cumpanii de consultanță imobiliară: „La nivel de livrări, 2020 a stabilit un nou record cu aproape 21.000 de locuinţe livrate în Bucureşti şi Ilfov, iar pentru acest an estimăm un nr similar, aproximativ 20.000 de unităţi.”
Cererea e mare, dar nu pentru mulţi timp, cred unii analişti imobiliari.
Dragoş Dragoteanu, analist imobiliar: „Deşi în acest moment există un trend pozitiv în domeniul imobiliar, în sensul creşterii preţurilor şi al cererii pe piaţa imobiliară, consider că la un moment dat se va forma un stoc destul de mare de apartamente nefolosite, mai ales apartamentele ieftine. Se poate ajunge în următorii 2-3 ani la un blocaj pe piaţa imobiliară. Natalitatea a scăzut, românii pleacă în continuare din ţară. Chiriile au devenit mult mai mici decât în urmă cu câţiva ani, amortizarea unei investiţii într-un apartament se realizează undeva între 30 şi 35 de ani.”
Pe de altă parte, cumpărătorii aşteaptă mai mult până să aleagă o locuinţă.
Daniel Crainic, reprezentantul unei platforme de anunțuri imobiliare: „Am văzut că în Bucureşti înainte de pandemie ajunsesem să avem tranzacţii şi la 38 de zile de la postarea unui anunţ. Astăzi ne îndreptăm spre 50-60 de zile. Există oraşe unde durează şi mai mult: Cluj-Napoca, Timişoara, ne îndreptăm spre 90 de zile de la publicarea unui anunţ. Şi pentru că preţurile cresc şi apoi sunt toate discuţiile legate de o potenţială criză economică care ar putea să vină din această criză pandemică.”
În acest context, şi marja de negociere ar putea creşte.
Ştefan, consultant imobiliar: „O negociere corectă între persoane fizice, să zicem proprietar şi posibil cumpărători, 5% spre 7,5%. Dacă vorbeşti cu un dezvoltator cred că 1-2 poate 3%, obţinând un discount mai mare dacă pui 75-80% din bani, aşteptând că ulterior peste doi ani să îţi primeşti locuinţa.”
Dacă locuinţa nu este încă gata, specialiştii vă recomandă să daţi un avans mic, pentru a vă asigura că nu pierdeţi mulţi bani dacă nu va fi finalizată la timp.
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, preturi, locuinte, apartamente, chirii,
Dată publicare:
14-10-2021 18:06