Piața criptomonedelor s-a prăbușit, dar experții nu își pierd speranța: „Bitcoin-ul și-a mai revenit din morți”
Piața criptomonedelor înregistrează scăderi istorice. Bitcoin, cea mai cunoscută monedă digitală, a ajuns la cea mai mică valoare, din ultimul an și jumătate.
În contextul în care inflația și scăderea burselor afectează întreaga lume, mulți renunță acum la monedele digitale pe care le consideră riscante. Unii au pierdut averi virtuale, iar firmele de tranzacționare de pe glob, renunță la angajați.
După cresterile spectaculoase de anul trecut, când un bitcoin a ajuns sa valoreze și 68 de mii de dolari, au urmat scăderi la fel de șocante. Cea mai cunoscută monedă digitală a coborât în weekend sub 18 mii de dolari. Acum e aproape 21 de mii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bitcoin a avut scăderi serioase în special in ultimele trei luni, adică începând din aprilie. Cu alte cuvinte, cine a investit la inceputul lui aprilie, cand era în jur de 47 de mii de dolari, 1.000 de dolari, acum este în pierdere cu aproape 600 de dolari. Și dacă investiția a fost în momentul de vârf din noiembrie, cel mai ghinionist scenariu, în contul persoanei respective ar fi acum doar 300 de dolari.
Scaderi similare a avut și a doua monedă, ca popularitate - Etherium. Investitorii așteptau de câteva luni o actualizare tehnică, însă dezvoltatorii au amânat, ceea ce a creat un val de neîncredere și speculații.
Astfel de probleme tehnice vin în contextul în care deja economia mondială este deja afectată de inflație și creșteri de dobânzi.
Un alt proiect, Terraluna, a ajuns de la câteva sute de dolari la zero și a intrat în faliment. Cei care au cumpărat au pierdut în total mai multe miliarde de dolari.
Întreaga piață a criptomonedelor este acum sub un nor de neîncredere. De teamă că vor pierde și mai mulți bani, mulți oameni au vândut monedele pe care le aveau sau o parte. Unele plaforme chiar au blocat retragerile.
Radu Puiu, analist economic, XTB România: “În acest context niște burse destul de importante, vorbim despre Binance, poate cea mai mare bursă de criptomonede, a anunțat o suspendare temporară. Ulterior, ei au declarat că au avut ceva probleme, în urma unui atac cibernetic, dar nu se știe neapărat dacă acest motiv a fost real sau s-a încercat o temperare a acelui impuls de moment”.
Pe de altă parte, specialiștii în criptomonede susțin că astfel de scăderi nu sunt neobișnuite.
Cory Klippsten, CEO Swan Bitcoin: „Vremuri destul de înfricoșătoare pe piața Bitcoin, dar nu este ceva ce nu am mai văzut înainte. Acesta este o monedă care a scăzut cu 94% în 2022, și și-a revenit din morți. A coborât iar 84-85% după vârful din 2013”.
Criptomonedele nu sunt reglementate și nu se supun legilor, ceea ce le face volatile. Economiștii le recomandă celor care vor sa cumpere monede digitale să investească doar suma pe care sunt dispuși să o piardă, nu bani de care au nevoie sa traiască. BNR a atras atenția că aceste monede sunt speculative și riscante.