Turismul confundat cu specula imobiliara. Peste 70% dintre hotelurile romanesti, scoase la vanzare

×
Codul embed a fost copiat

Peste 70% dintre hotelurile din Romania sunt de vanzare, pentru ca nu sunt profitabile. O spune chiar vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

In ultimii ani, gradul de ocupare a scazut sub 30%, asa ca proprietarii n-au de ales. In plus, au crescut taxele si utilitatile.

Si clientii au nemultumirile lor: serviciile din turism sunt scumpe si lasa de dorit.

Greta Dogaru este proprietara unei pensiuni de 3 stele din Poiana Brasov, aflata in pragul falimentului. Si-a concediat mai toti angajatii, asa ca acum face pe receptionera.

"In ultimii 5 ani, firma a fost tot pe pierdere pentru ca a scazut foarte mult numarul turistilor, tarifele au ramas la nivelul anului 2008 si cheltuielile au crescut cu cel putin 35%", spune doamna Dogaru.

Citește și
vacanta in romania 2
Cum a incalcat Mazare legile pentru a face din Mamaia "Ibiza Romaniei", singura statiune profitabila
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Acum, pensiunea cu 30 de camere este la vanzare pentru un milion de euro.

De altfel, unul dintre motivele pentru care multe hoteluri si pensiuni nu sunt rentabile il constituie pretul foarte mare la cazare. O noapte la un hotel de 3 stele costa intre 150 si 300 lei, pe cand un apartament inchiriat in regim hotelier este cel mult 150 de lei.

In plus, mai toti investitorii au construit hoteluri fara sa se gandeasca si la distractia turistilor.

"- Daca vine un un turist si va cere sfatul unde il trimiteti?
- Nu are nimic ce sa faca, sa intre in carciuma si sa bea, ca altceva nu are ce vedea"
, spune un taximetrist.

''Ar trebui investi bani in activitati de entertainment, de acest lucru se plang clientii, nu au ce sa faca in Poiana Brasov, nu au unde sa mearga la un club, la o discoteca, nu au ce sa faca in timpul liber", spune Loredana Hiruta, directorul de vanzari al unui hotel.

Multe hoteluri au fost construite sau cumparate in perioada boom-ului imobiliar si proprietarii au gandit totul ca pe o afacere cu profit imediat.

"Anumite proprietati au fost construite cu credit ipotecar, iar ei nu mai reusesc sa plateasca aceste rate, preferand sa le vanda decat sa le piarda catre banca", spune Alexandru Muntean, consultant imobiliar.

Asa ca unii vor avea si anul acesta de sarbatori tarife uriase. De exemplu, pentru doua nopti de cazare de revelion preturile pornesc, in aproape statiunile, de la 2000 de lei.

Reportaj marca Romania, te iubesc: "Cum s-a ales praful de turismul balnear din Romania"

Chiar daca pare uitat, turismul balnear din Romania are finantare. Echipa emisiunii "Romania, te iubesc" a aratat cum la Baile Herculane, dar si la Eforie Nord, exista acuzatii grave in legatura cu licitatiile referitoare la biletele de tratament. La mijloc ar fi sute de milioane de lei, de la bugetul de stat.

Turismul balnear si biletele de tratament sunt practic colacul de salvare pentru multi patroni - si la mare si la munte. E vorba de un contract serios, in care statul plateste hotelierilor sume generoase prin Casa Nationala de Pensii. In fiecare an institutia organizeaza licitatii, iar concurenta e acerba. Licitatia din 2013 a insemnat numeroase contestatii si acuzatii de frauda din banii statului.

Pensionarii sunt trimisi la Spitalul Clinic Eforie, arondat Ministerului Sanatatii, si care are contracte semnate cu mai multi hotelieri din statiune. Batranii vin cu bilete de trimitere pentru bai cu namol de Techirghiol vestite in toata Europa. Doar ca in acest an, namolul a lipsit cu desavarsire din sanatoriu.

Sute de pensionari vin zilnic la baza de tratament, in speranta ca vor primi impachetari cu namol. Ca sa nu faca drumul degeaba, primesc cate un consult si o baie cu apa de mare. Asta, desi statul le asigura practic tratamentul cu namol din fonduri bugetate. In realitate, Casa de Pensii deconteaza catre mai multe hoteluri din statiune bani pentru proceduri care nu se regasesc decat in acte.

Reprezentantul spitalului de care tine baza, membru in Consiliul de Administratie, spune ca la mijloc sunt interese. Un litigiu in instanta impiedica furnizarea namolului. O echipa mixta de la primarie si inspectia in constructii a blocat o reparatie la depozitul de namol si l-a amendat pe director cu 25.000 de lei.

"Romania, te iubesc" a aflat ca, din sanatoriul spitalului, pacientii cu tratament sunt directionati catre o baza privata, care ca o coincidenta, abia a fost inaugurata. Si unde este namol.

Baza a fost ridicata la cateva sute de metri de centrul fara namol. Ii apartine unui consilier local din primaria Eforie, adica institutia care ar pune bete in roate sanatoriului de stat. Consilierul municipal sustine ca nu are nimic de a face cu situatia de spital. Nimeni nu e fortat sa vina la unitatea sa.

Citeste continuarea pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro!

Organizatia Mondiala a Turismului: Romania este frumoasa, dar trebuie promovata mai bine

Avem cu ce sa ne laudam, asa ca trebuie sa ne promovam tara frumoasa. Este sfatul secretarului general de la Organizatia Mondiala a Turismului.

La invitatia Ministerului Turismului, timp de o saptamana, o delegatie formata din diplomati, jurnalisti straini si agenti de turism din toate colturile lumii, a vizitat in urma cu aproximativ 4 luni cele mai importante obiective turistice de la noi.

Prima oprire a fost in Delta Dunarii, care i-a fascinat pe oaspeti. Iar apoi, delegatia oficiala a ajuns la Sinaia. Membrii delegatiei au vizitat Castelul Peles si au urcat apoi cu telegondola pana la cota 1.400, de unde au admirat privelistea. Apoi, musafirii au savurat cate o portie de mititei la gratar.

Peisajele de poveste din tara noastra i-au impresionat pe strainii veniti sa ne viziteze meleagurile.

Taleb Rifai, secretarul General al Organizatiei Mondiale a Turismului: "Nu ma asteptam niciodata sa vad un asa frumos produs turistic si credeti-ma ca infrastructura este mult mai avansata decat ma asteptam. Tocmai de aceea, acum este momentul ca Romania sa investeasca in promovare. Comparand cu alte zone din Europa, aveti un calitativ produs de frumusete. Asa ca, ajutati-ne ca lumea sa stie mai multe lucruri despre Romania si implicit despre acesti munti frumosi."

Delegatia a venit pentru Conferinta Internationala in Turism, organizata pentru prima data la noi in tara. Oficialii din minister spun ca au gandit aceasta vizita de documentare in Delta Dunarii, Sinaia, Brasov, Sibiu, Sighisoara si Turda pentru a schimba perceptia strainilor asupra Romaniei, in speranta ca potentialul turistic al tarii noastre va creste.

Frumuseti lasate in uitare. Turnul inclinat de la Rusi este INCHIS pentru turisti

Turismul ar putea sa ne salveze din criza, dar din pacate nu stim sa valorificam un potential urias. Lasam in ruina constructii vechi de secole, incarcate de istorie, dar mai ales unice in Europa.

In inima Transilvaniei sta ascuns, uitat de lume, un turn inclinat care te duce cu gandul la cel din Pisa. Apartine bisericii evenghelice din satul Rusi, judetul Sibiu si a ajuns astfel din cauza solulului instabil pe care a fost ridicat. Putinii turisti care trec intamplator prin zona il gasesc ferecat. "Pai daca ii vad le deschid, daca nu stau asa toata ziua ca nu poate sa intre altcineva decat eu ca numai eu am cheile", spune clopotarul.

La randul ei, ruina plina de buruieni din Covasna a fost candva o instalatie unica in Europa, cu ajutorul careia padurarii coborau bustenii din varf de munte. Planul inclinat de la Comandau a fost folosit timp de un secol.

Si in Arges sunt locuri care iti taie respiratia. In stanca de la Corbii Mari e sapata o manastire unica ce adaposte o pictura veche de 7 secole. Pentru promovarea Manastirii Corbii de Piatra, Arhiepiscopia Argesului - a accesat aproape un milion de lei de la Uniunea Europeana si de la Guvern.

A avut termen un an sa faca pliante si chiar un film de prezentare. Nimic n-a fost gata. In tot acest timp o copila de 8 ani joaca rolul de ghid.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Bai de namol fara namol si turisti in mijlocul santierului. Cum s-a ales praful de turismul balnear
Bai de namol fara namol si turisti in mijlocul santierului. Cum s-a ales praful de turismul balnear

VACANTA IN ROMANIA, PARTEA a III-a | Avem o sansa uriasa in ce priveste turismul balnear - un segment de nisa bine speculat in anii de dinainte de revolutie.

Cum a incalcat Mazare legile pentru a face din Mamaia
Cum a incalcat Mazare legile pentru a face din Mamaia "Ibiza Romaniei", singura statiune profitabila

VACANTA IN ROMANIA, PARTEA a II-a | Cea mai usoara alegere o au tinerii care vor sa isi piarda noptile pe ringul de dans iar ziua sa leneveasca pe plaje colorate cu animatoare, cocktailuri si muzica.

Imaginea dezolanta a turismului pe litoralul romanesc.Hoteluri ca acum 40 de ani si conditii inumane
Imaginea dezolanta a turismului pe litoralul romanesc.Hoteluri ca acum 40 de ani si conditii inumane

VACANTA IN ROMANIA, PARTEA I | Facem o excursie in turismul romanesc: incepe un nou sezon, o multime de turisti vor calatori prin toata tara cu gandul la concediul pe care l-au asteptat un an de zile.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.