Veste rea pentru România. Perspectiva de rating a fost revizuită de la stabilă la negativă, pe fondul pandemiei de Covid-19
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă.
Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, informează Ministerul Finanţelor Publice. Agenția de rating a nominalizat în lista motivelor care au dus la schimbarea perspectivei și politica fiscală din anii precedenți.
Deficitul bugetar va urca la 8% din PIB. Recesiunea va fi de 5,9% din PIB
În ceea ce privește adâncimea recesiunii, agenția de rating estimează o contracție de 5,9% din PIB pentru anul acesta, triplă față de nivelul de 1,9% din PIB estimat oficial de Finanțe, conform rectificării bugetare de săptămâna aceasta. Nici în ceea ce privește deficitul bugetar, respectiv raportul dintre cheltuielile bugetului general consolidat și veniturile încasate de stat, agenția de rating nu are estimări optimiste. Deficitul bugetar ar urma să crească la 8% din PIB, sensibil peste cel de 6,7% estimat și bugetat de către Finanțe.
Revenire economică rapidă anul viitor
În ceea ce privește previziunile pentru anul viitor, Fitch estimează o revenire economică destul de rapidă. Agenția de rating estimează o creștere economică de 5% din PIB pentru 2021. În ceea ce privește deficitul bugetar Fitch estimează un nivel de 4,2% din PIB. Agenția precizează însă că acest nivel a fost estimat în scenariul în care guvernul nu va opera majorarea cu 40% a punctului de pensie în septembrie.
De asemenea, Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
"Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare. În evaluarea realizată, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât şi măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2", se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MFP.
Potrivit sursei citate, agenţia a apreciat că se impune revizuirea perspectivei de ţară din cauza managementului fiscal deficitar din anii trecuţi.
"În perioada următoare Ministerului Finanţelor Publice se va concentra pe implementarea măsurilor fiscal-bugetare destinate combaterii efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 si pe măsurile care sunt absolut necesare pentru relansarea economică a României", precizează Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării unei consolidării fiscal-bugetare după criza declanşată de COVID-19, precum şi îmbunătăţirea susţinută a nivelului datoriei externe.