Pentru prima data de la declansarea crizei, consumatorii europeni cred ca raul a trecut


Ultimul update: Joi 29 Martie 2012 19:56
Data publicarii: Luni 18 Iulie 2011 18:40
Categorie: Stiri Economice

Multi sunt de acord ca recesiunea a depasit faza critica si economia incepe sa-si revina in majoritatea tarilor Uniunii, dupa cum arata un studiu al Comisiei Europene.

Oamenii nu-si cheltuiesc toti banii la cumparaturi, dar se reintorc in magazine incet, incet.

Aproape toti europenii care au participat la studiu sunt optimisti
cand vorbesc despre economie. Multi spera ca tara lor va depasi criza in viitorul apropiat.

In Romania, de pilda, in ultimul an s-a triplat numarul celor care au incredere in cresterea economiei. Si spaniolii, englezii, francezii sau polonezii sunt mai increzatori. Austriecii si cehii, in schimb, raman pesimisti.

Consumatorii europeni cred ca riscul de crestere a preturilor este tot mai mic, iar in lunile urmatoare majoritatea produselor s-ar putea ieftini. Italienii au cele mai mari asteptari in aceasta privinta, urmati de spanioli.

Si romanii spera ca inflatia va mai da inapoi, tendinta prognozata si de Banca Nationala. Doar francezii si austriecii se asteapta la preturi mai mari.

Romanii sunt printre angajatii europeni care vor sa uite mai repede de austeritate si trag nadejde ca vor primi salarii mai mari. In top se afla germanii, urmati de spanioli si austrieci, iar grecii sunt convinsi ca vor avea venituri din ce in ce mai mici.

Cu lefuri mai bune si cu speranta ca in curand vor uita de criza, pentru cei mai multi europeni revine apetitul pentru cumparaturi. Germanii sunt iarasi in top, iar grecii la polul opus. In Romania insa dorinta de a cumpara revine destul de greu.

"Romanii nu ar trebui sa nu mai fie atat de pesimisti, ar trebui sa inceapa sa consume din nou, pentru ca lucrurile in economie nu stau chair atat de rau. Si daca vor incepe sa consume, atunci vor reusi sa traga economia dupa ei", spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Studiul a fost realizat in 11 tari europene care insumeaza 80 % din populatia Uniunii.

Ce salarii au angajatii UE si cu cat va fi majorat bugetul Uniunii in plina criza
Din milionara, a ajuns sa doarma intr-o baraca. Cum si-a pierdut o femeie din Anglia intreaga avere
VIDEO PROTVPLUS.RO