Limitat de deficitul bugetar moștenit de la Ciolacu I, guvernul Ciolacu II promite, totuși, că „dă ceva” înainte de alegeri
Cu pensiile înghețate în acest an, seniorii cu venituri mici vor primi un ajutor financiar de 800 de lei, acordat în două tranșe. Jumătate din sumă ar urma să ajungă în luna aprilie, odată cu pensiile, iar cealaltă abia la finalul anului, în decembrie.
În paralel, autoritățile au în plan să prelungească și schema de plafonare cu un an pentru gaze și câteva luni pentru energia electrica, potrivit unor surse guvernamentale.
O decizie va fi luată la finalul acestei săptămâni.
Din cei aproape 4,7 milioane de pensionari, câți erau înregistrați în luna ianuarie, aproximativ jumătate, adică 2,5 milioane vor primi ajutor din partea statului.
Suma este de 800 de lei și va fi virată în două tranșe egale, una în aprilie și cealaltă, cel mai probabil, în decembrie.
Banii ar urma să ajungă la pensionarii cu venituri mai mici de 2.574 de lei, echivalentul salariului minim net pe economie. Ajutorul se va regăsi pe cupon și va fi acordat odată cu pensia pe care vârstnicii o primesc pe card sau de la poștaș.
Banii vor ajunge înainte de Paște, așa că proiectul de hotărâre de guvern ar urma să fie adoptat în următoarele săptămâni. Impactul financiar este de aproximativ 2 miliarde de lei.
Ajutoarele vin după ce Guvernul a majorat de două ori pensiile anul trecut, iar o nouă indexare ar însemna cheltuieli și mai mari pentru bugetul țării. Numai în acest an, statul va cheltui cu 135 de miliarde de lei mai mult decât va reuși să încaseze.
Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical: ”Impactul financiar al indexării pensiilor, dacă s-a fi respectat prevederea legală ar fi fost de minim 8 miliarde de lei cheltuieli suplimentare, deci de 4 ori mai mult. Așa au venit cu această soluție de avarie prin care să mai dea niște ajutoare financiare.
Evident sumele sunt mici, sunt foarte mici. Așa o să sară și salariații care sunt plătiți cu salariul minim, care o să zică "Bine, și noi avem nevoie de niște măsuri de sprijin”.
În ianuarie, pensia medie în România era de aproximativ 2.800 de lei, în creștere cu 22 la sută față de anul trecut, potrivit datelor de la Casa de Pensii.
În paralel, Guvernul urmează sa ia săptămâna aceasta o decizie și în privința schemei de plafonare a facturilor pentru electricitate și gaze, care ar putea fi prelungită după 31 martie.
Reprezentanții Ministerului Energie au transmis că propun extinderea actualei scheme de plafonare pentru un an la gaze și cel puțin trei luni pentru energia electrică.
Prețurile pe piețele internaționale au crescut în ultima perioadă, cu până la 60 euro/MWh pentru gaz și 110-115 euro/MWh pentru energie electrică.
Pe de altă parte, Ministerul Energiei ia în calcul noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, cum ar fi cardurile de energie. Voucherele ar urma să fie acordate, însă, după încheierea schemei de plafonare.
Corina Murafa, expert energie: ”Consumatorul vulnerabil se definește ca acel consumator care indiferent de veniturile pe care le are - dacă o dată ce își plăteste factura la energie cade în sărăcie relativă, nu își mai poate permite bunurile de bază în gospodărie, atunci el este sărac energetic.”
Proiectul de act normativ va fi pus în dezbatere publică la finalul acestei săptămâni.