Pariu cu leul. Criza a dublat depozitele strainilor din bancile romanesti


Ultimul update: Miercuri 01 August 2012 17:49
Data publicarii: Miercuri 17 August 2011 19:02
Categorie: Stiri Economice

Moneda nationala este la mare cautare pentru depozite cu dobanzi chiar si de trei ori mai bune decat la euro. Asa se face ca anul acesta strainii au depus in bancile romanesti peste 9 miliarde de euro, aproape dublu fata de perioada dinaintea crizei.

Coeficientul de seductie al leului se vede in cifre. 100 de euro depusi intr-o banca din vest aduc la sfarsitul anului vreo 3 euro. Aceiasi bani schimbati in lei si depusi la termen pe 12 luni intr-o banca romaneasca aduc chiar 8% la anumite banci. Diferenta de profit inseamna 5 euro la fiecare suta adica 50 de milioane la fiecare miliard.

Intr-o perioada cand lumea fuge de monedele pierzatoare, sumele depuse la noi au crescut cu 225%. Adica de la patru miliarde de euro acum doi ani, la inceputul crizei, la aproape 9 miliarde azi.

Stabilitatea cursului pe un an si dobanzile grase ale leului bat toata Europa, de la coroana ceha la zlotul polonez si chiar leva bulgara.

"Leul e atractiv, desi nu prea avem crestere economica. Stabilitatea e cheia, dar avem inflatie", spune Cristian Hostiuc, redactor sef Ziarul Financiar.

Specialistii arata spre Banca Nationala atunci cand vorbim despre stabilitatea leului. Economistii de la BNR nu au ezitat sa apeleze la solutii dure pentru a bloca atacurile speculative, cum a fost cel din octombrie 2008.

Perioada este asadar una buna pentru cei care au credite in valuta, deoarece leul ramane puternic. Daca vrem un curs si mai bun, trebuie ca economia sa genereze locuri de munca si astfel sa creasca mai convingator fata de 0,2%, cat a reusit in semestrul doi.

Leul romanesc, francul estului. De ce tin strainii 9 miliarde de euro in bancile de la noi?
Reforma speculei. Germania vrea sa interzica si ea, dupa Franta, tranzactiile speculative pe bursa
VIDEO PROTVPLUS.RO