Pandemia de coronavirus a lovit puternic afacerile mici. Zeci de spații comerciale au rămas goale
Zeci de spații comerciale din zonele centrale ale Capitalei sunt acum goale, după ce tot mai mulți antreprenori au fost nevoiți să-și închidă afacerile ori să se mute pe internet.
Potrivit acestora, chiriile sunt greu de suportat când nu există activitate, iar reprezentanții asociației naționale a întreprinderilor mici și mijlocii spun că situația este aceeași în toate orașele mari. Sunt afectate în mod special afacerile mici de cartier, dar și librăriile, saloanele de înfrumusețare sau restaurantele.
Radu deține un lanț de restaurante de tip fast food și de curând a fost nevoit să închidă definitiv un local pentru că nu a mai putut plăti chiria. E posibil ca în viitor să renunțe și la alte spații.
Alegeri 2024
19:11
Ambasada Rusiei la Bucureşti: Rusia nu intervine niciodată în procesele electorale din alte ţări
18:53
Răzvan Burleanu, mesaj pentru români înainte de alegerile prezidențiale: „Viitorul României este în Europa”
18:47
Ana Birchall: „Fără a discuta de persoane, strict legal, toate cererile depuse azi la CCR sunt inadmisibile”
18:35
Nicuşor Dan: „Călin Georgescu, un biet impostor, şi-a falsificat biografia, azi spune una, mâine spune alta”
Radu Tănase, proprietar lanț Fast Food: ”Din păcate, toate evenimentele din ultimele două-trei luni au dus la aceste decizii ale noastre de a renunța la anumite spații care aveau chirii destul de mari, chirii care poate în momentul de față au devenit insuportabile pentru noi ca și companie și atunci asta este. Oricât de mult ți-ar plăcea o zonă, o unitate, dacă a ajuns să dea cu minus cumva trebuie să nu adânceșți acest minus și să-l tai de la bază”.
În aceeași situație sunt mulți atreprenori. Bulevardele principale din capitală, de exemplu, sunt acum aproape pustii.
În zonele centrale din Capitală sunt zeci de astfel de spații, care așteaptă să fie închiriate. Unele dintre ele au fost abandonate încă dinainte de pandemie, iar criza din ultimele lunii le-a îngreunat și mai mult situația proprietarilor, care acum cu greu își mai găsesc chiriași.
Eduard Dinu, economist: ”O bună parte din chiriași. Vorbim de mici afaceri, frizerii, saloane de cosmetică, agenții de pariuri și așa mai departe, care evident n-au mai putut să vândă absolut nimic pentru că acea unitate a fost închisă nici nu au de unde să-și plătească chiria. În acest caz cred că cel mai bun mod pe care îl pot avea proprietarii în discuția cu chiriași este să încerce o renegociere, o reeșalonare, flexibilizare, plecând de la situația reală”.
Asociația Națională de Întreprinderi Mici și Mijlocii susție că situația este aceeși în toată țara.
Feliciu Paraschiv, Asociația Națională de Întreprinderi Mici și Mijlocii: ”Foarte afectați au fost cei cu afacerile foarte mici, business-uri stradale, magazine care videau produse de sezon, haine. Unii au fost nevoiți să închidă. Cei care au mai rămas fie aveau spațiile lor private, ori au avut din partea proprietarilor o clemență în ceea ce privește plata chiriilor”.
Cred că cel mai ușor pentru ei acum ar fi s-o ia de la zero cu un ajutor financiar de la stat. Este bun acest ajutor cu subvenționarea de la stat a dobânzilor. Acum să vedem și cum se pune în practică și dacă s-ar putea o scutire de impozit pe o perioadă limitată ar fi binevenită.
Cele mai multe magazine stradale au fost închise în Bucureșți, Brașov, Cluj și Iași. Economiștii susțin că este nevoie și de o schemă de garantare a creditului comercial, asemănătoare cu cea implementată în alte țări europene, pentru a-i ajuta pe antreprenori să-și asigure aprovizionarea magazinelor pe termen lung.
Sursa: Pro TV
Etichete: pandemie, economie, frizerie, spatii comerciale, saloane,
Dată publicare:
26-05-2020 19:19