Impactul devastator al pandemiei asupra economiei. Aproape jumătate de miliard de joburi au dispărut

Ultima actualizare: 23-09-2020 19:33

Peste 495 de milioane de locuri de muncă s-au pierdut în perioada pandemiei de coronavirus, a anunțat astăzi Organizația Mondială a Muncii.

Iar prognoza arată că în ultimele 3 luni din an, alte 245 de milioane de joburi se vor pierde la nivel mondial. În România, în schimb, numărul angajaților a crescut ușor și a ajuns la peste 5,5 milioane. Considerată perioadă de concedii, august a fost a treia lună de scădere economică din acest an, după ianuarie și aprilie, pentru afacerile mici și mijlocii.

Cei mai mulţi angajaţi activi din cei peste 5,5 milioane sunt la stat, unde joburile sunt stabile până acum, şi în companiile mici şi mijlocii, care au fost greu încercate în ultima perioadă, dar care dacă ne uităm pe aceste statistici vedem că au şanse să îşi revină.

La datele barometrului „smartbill”, făcut pe 20 de mii de IMM-uri, vedem că cifra de afaceri, adică totalul facturilor firmelor, a scăzut în august la peste 13% - dar este doar a treia lună de scădere, după ianuarie şi aprilie. Din toată această perioadă în care milioane de oameni au stat acasă, firmelor mici şi mijlocii le-au scăzut încasările doar 3 luni - aceasta este evoluţia de la o lună la alta, faţă de anul trecut scăderea pe august fiind de 3%.

Dar august e lună de concedii spun economiştii cu care am discutat. Nici anul trecut nu a fost vreo creştere grozavă. Pe domenii, comparat cu luna august 2019, vedem că cele mai mari scăderi au fost în spectacole, hoteluri şi restaurante, servicii administrative și agricultură. Comerţul a avut un declin de 15%.

Creşterile, în schimb, au fost în tranzacţii imobiliare, 64% faţă de anul trecut. Oamenii, probabil, îşi cumpără locuinţe mai mari sau case. Şi construcţiile sunt în creştere, iar industria prelucrătoare, aici avem inclusiv industria auto, este pe plus cu 2%, o veste excelentă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO