Painea si rosiile, in eurocenti. Guvernul si BNR isi asuma ca din 2015 sa trecem la EURO
Peste 4 ani vom calcula pretul painii in eurocenti. Din 2015 leul va deveni o moneda care va circula doar intre colectionari. Acesta este obiectivul asumat de Guvern si BNR la prima intalnire a comitetului pentru trecerea la moneda europeana.
Atunci cand vom trece la euro nu va trebui sa modificam Constitutia, deoarece ultima varianta a legii fundamentale prevede clar adoptarea monedei unice.
Va fi necesara insa o lege speciala, pregatita deja de Banca Nationala, care sa lamureasca procedurile tehnice la fel ca la trecerea la leul greu.
Inainte de adoptarea euro, in 2015 vom trece printr-o perioada pregatitoare de doi ani, in care trebuie sa indeplinim cateva criterii foarte riguroase. De exemplu, leul trebuie sa arate ca e mult mai stabil si sa nu mai avem majorari de preturi mai mari de 3,5% intr-un an.
Sedinta comitetului pentru adoptarea euro s-a prelungit, iar premierul era sa intarzie la intalnirea cu un oficial german.
Reprezentantul mediului de afaceri din comitet a cerut chiar adoptarea in avans a monedei euro.
"Odata cu adoptarea euro companiile nu o sa mai sufere din cauza cursului valutar", a precizat Mihai Ionescu, presedinte Asociatia Exportatorilor si Importatorilor.
Orice tara care vrea sa adopte euro trebuie sa bifeze cateva criterii, iar singurul pe care Romania il respecta deja este cel ca datoria publica sa fie sub 60% din PIB. Depasim insa nivelurile minime privind deficitul, inflatia si dobanzile.
Oricum, ramane de vazut daca vor dori sa ne primeasca tarile care au platit oalele sparte in cazul Greciei.
Decizia finala privind trecerea la euro trebuie anuntata oficial cu cel putin doi ani inainte, adica in 2013.
TRECEREA LA EURO
Tinta ramane anul 2015
CRITERII PENTRU EURO
Deficit bugetar - maxim 3% din PIB
CRITERII PENTRU EURO
Inflatia anuala - maxim 3%-3,5%