Oxfam: Jumătate de miliard de oameni, în sărăcie din cauza pandemiei de coronavirus
Pandemia de coronavirus ar putea arunca în sărăcie o jumătate de miliard de persoane în întreaga lume, a avertizat joi organizaţia de caritate Oxfam.
Organizaţia de caritate a făcut apel la liderii mondiali să cadă de acord asupra unui pachet de salvare economică pentru a menţine ţările în curs de dezvoltare şi comunităţile pe linia de plutire, înaintea reuniunilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale şi miniştrilor de finanţe din G20 săptămâna viitoare, potrivit Agerpres.
Un nou raport comandat de Oxfam sugerează o creştere a sărăciei între 6 şi 8% comparativ cu nivelurile din 2018, în timp ce guvernele îşi stopează economiile pentru a gestiona răspândirea noului coronavirus.
"Acest lucru ar putea da înapoi lupta împotriva sărăciei cu un deceniu şi chiar cu 30 de ani în unele regiuni, precum Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", se arată în raport, realizat de King's College din Londra şi Australian National University.
Recomandările Oxfam
Raportul constată că o scădere de 20% a veniturilor ca urmare a unei recesiuni cauzate de epidemia de virus ar putea împinge alte 548 milioane de persoane să trăiască cu sub 5,50 dolari pe zi, pragul internaţional al sărăciei stabilit de Banca Mondială pentru ţările cu venituri medii superioare.
Oxfam sugerează emiterea de granturi în numerar, mai mult sprijin pentru întreprinderile mici, precum şi suspendarea imediată a plăţilor datoriei ţărilor sărace.
Pentru a face aceasta, Oxfam sugerează ca FMI să emită 1 trilion de dolari în Drepturi Speciale de Tragere (DST) ca un stimulent economic global unic. De asemenea, organizaţia de caritate cere naţiunilor bogate să crească imediat sprijinul acordat celor mai sărace ţări şi să adopte taxe de urgenţă solitare.
195 de milioane de locuri de muncă pierdute la nivel mondial
Pandemia de coronavirus va duce în trimestrul al doilea la pierderea a 195 de milioane de locuri de muncă full-time la nivel mondial, ale unor angajaţi care lucrează un program standard de 48 de ore pe săptămână, potrivit Naţiunilor Unite.
Eventuala creştere a şomajului la nivel global în 2020 depinde de cât de rapid îşi va reveni economia în trimestrul al doilea şi cât de eficiente vor fi măsurile guvernelor în stimularea cererea de forţă de muncă.
"Cea mai gravă criză după cel de-al Doilea Război Mondial"
Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a avertizat că este vorba de cea mai gravă criză cu care se confruntă muncitorii după cel de-al Doilea Război Mondial.
OIM a subliniat că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială, susținând că efectele pandemiei sunt mult mai mari decât cele din perioada crizei financiare din 2008-2009.
"Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane sunt în prezent afectate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!