Klaus Iohannis, despre efectele Covid-19 asupra economiei: ”Pregătim câteva măsuri”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că "lumea se aşteaptă la un recul în economie" după ce se termină criza legată de coronavirus şi este în pregătire un plan de măsuri.

Declarațiile de la începutul ședinței au fost LIVE pe Pro TV News și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

CITIȚI în acest articol:

-► Iohannis: Lumea se aşteaptă la un recul în economie după criza legată de coronavirus
-► Orban: Trebuie să reducem la maxim impactul asupra economiei al COVID19
-► Cîțu:
 România este pregătită cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări

Șeful statului a făcut aceste declarații la prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituțional, convocată la Palatul Victoria.

Citește și
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

La întâlnire au participat președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Oban, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"E foarte clar şi asta am aflat de la ceilalţi lideri europeni, că lumea se aşteaptă la un recul în economie după ce se termină criza de coronavirus. (...) Noi nu vrem să pierdem timpul şi deja pregătim un plan de măsuri", a spus Iohannis, la Palatul Victoria, unde prezidează prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19.

El a indicat că ministrul interimar de Finanţe, Florin Cîţu, l-a asigurat că nu vor fi problemele cu plăţile.

"Ceva urmări vor fi, chiar dacă am aflat că ministrul Finanţelor s-a pregătit foarte bine pentru această situaţie. M-a asigurat, astăzi, la Cotroceni, când am avut discuţia noastră, că nu vor fi niciun fel de probleme cu plăţile în următoarele luni, dar, sigur, pe la mijlocul anului se va trage linie, se va face cu siguranţă o evaluare şi atunci, la momentul respectiv, vreau să ştiu că avem deja măsurile fie în curs, fie pregătite pentru a putea merge bine mai departe", a explicat Iohannis.

Şeful statului a fost întrebat dacă România este pregătită în caz de epidemie. "Asta vrem să elucidăm. (...) Eu am încredere în Guvernul Orban şi cred că se vor găsi cele mai potrivite măsuri", a afirmat Klaus Iohannis.

El a indicat că în cadrul grupului vor începe discuţiile despre măsurile de sprijin a firmelor.

Preşedintele a făcut apel ca informaţiile să fie luate de la autorităţi.

"Dacă vă uitaţi la televizor şi vedeţi politicieni care dau sfaturi la toată lumea şi le ştiu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbaţi canalul. Luaţi sfaturile de la autorităţi, autorităţile sunt pregătite, vă dau cele mai bune sfaturi şi sunt, cum se spune, pe fază. Ceea ce comunică autorităţile care se ocupă de gestionarea crizei asta este indicaţia care este bine să fie urmată", a spus Iohannis, întrebat despre solicitările unor politicieni privind declararea stării de urgenţă.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

”Am încurajat de la bun început inițiativa creării acestui grup de lucru interinstituțional, care trebuie să determine cu celeritate amploarea efectelor preconizate asupra economiei României pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus.

Așa cum am menționat și ieri, după videoconferința cu liderii statelor Uniunii Europene, este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus, pentru a preîntâmpina evoluții economice, dar și sociale nedorite.

Mesajul principal pe care doresc să îl adresez este să evaluăm în mod prudent și responsabil implicațiile economice și sociale, să nu minimalizăm impactul economic al acestei crize, care se tot extinde în plan regional și european. Este esențial să identificăm cele mai adecvate mecanisme și instrumente prin care să protejăm nu doar sănătatea cetățenilor noștri, care este extrem de importantă, ci și funcționarea economiei și a societății noastre în ansamblu, care sunt, de asemenea, extrem de importante pentru noi toți.

Acest grup de lucru cu caracter operativ aduce la aceeași masă, vedeți, principalele instituții cu atribuții în domeniul macroeconomic, financiar-bancar, concurențial și structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri din România.

Evaluările și previziunile economice formulate de instituții cu atribuții în domeniu trebuie să ne permită o anumită predictibilitate și o reacție instituțională constructivă rapidă și eficientă.

Susțin implicarea mediului de afaceri, pentru ca împreună să evaluăm amplitudinea efectelor economice ale acestei epidemii de coronavirus. Trebuie să avem o bază bine fundamentată a unor măsuri de susținere a economiei, care să prevină posibilele efecte negative, generatoare de riscuri și vulnerabilități la scară macroeconomică.

Solicit acestui Grup de lucru să analizeze și să evalueze realist, realist, toate implicațiile economice determinate de COVID-19 la nivel macroeconomic, dar și sectorial. Trebuie să fim cu toții conștienți că măsurile trebuie să țină cont de interesele angajaților, ale companiilor, ale bugetului și toate acestea necesită diverse implicații și scenarii.

Aceste evaluări vor fundamenta măsurile economice și sociale necesare pentru prevenirea unor blocaje, pentru susținerea sectoarelor economice afectate și pentru asigurarea sustenabilității financiare și bugetare, în special în contextul complicat în care ne găsim. Suntem în discuții cu Banca Națională, cu băncile comerciale, cu Ministerul Finanțelor, pentru a preîntâmpina blocaje de natură birocratică.

Responsabilitatea și prudența trebuie să ghideze permanent exercițiul de comunicare publică pe tema efectelor economice ale COVID-19, pentru a nu genera mai multă incertitudine și mai multă neîncredere. Am convingerea fermă că împreună, prin colaborarea strânsă a tuturor instituțiilor și actorilor implicați, vom reuși să obținem rezultatele concrete pe care le dorim cu toții.

În încheiere, doresc vă mulțumesc pentru implicare și pentru rapiditatea cu care ați răspuns la invitația constituirii grupului de lucru. Mă bazez pe experiența și capacitatea dumneavoastră instituțională de a răspunde cu celeritate provocărilor și solicitărilor care vor însoți acest exercițiu.

Vă doresc spor și succes la lucru! Mulțumesc!

De asemenea, înainte de a începe ședința, șeful statului a dat câteva declarații jurnaliștilor:

- La noi, până acum avem noroc și cei găsiți cu coronavirus au o stare generală mai bună decât se așteptau unii.

- Repet, nu putem să lăsăm totul în seama autorităților, trebuie să acționăm responsabil, să evităm panica.

- Lumea se așteaptă la un recul în economie după ce se termină criza cu coronavirus, sperăm să se termine în câteva săptămâni. Noi nu vrem să pierdem timpul și pregătim câteva măsuri. 

- Eu am încredere în Guvernul Orban și cred că se vor găsi cele mai potrivite măsuri.

- Guvernul va evalua în ce măsură și cum poti fi sprijinite mai ales IMM-urile care nu au resurse să reziste mult și sectoare care acum răsuflă mai greu, cum sunt transportatorii. Dar aceste măsuri vor fi pregătite de astăzi

- Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea eu vă sfătuiesc să schimbați canalul. Ce comunică autoritățile, asta este indicația care trebuie să fie urmată.

Orban: Trebuie să reducem la maxim impactul asupra economiei al COVID19

 

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că în urma discuţiilor din cadrul Grupului de Lucru Interinstituţional trebuie să rezulte soluţii care să permită reducerea la maxim a impactului asupra economiei al COVID 19 şi pregătirea unor eventuale oportunităţi care apar după depăşirea acestei crize.

"La şedinţa de Guvern de ieri (...) am luat decizia constituirii prin memorandum guvernamental al acestui grup de lucru, cu reprezentanţi ai celor mai importante instituţii ale statului, de asemenea cu reprezentanţi ai mediului patronal. Evident, pe lângă acest grup de lucru vom face o consultare amplă a mediului de afaceri, a partenerilor sociali din fiecare domeniu de activitate, cu scopul de a realiza o analiză a situaţiei economice, a modului în care este afectată economia României, modului în care sunt afectate diferite ramuri economice. Şi, de asemenea, în consultările cu partenerii sociali şi cu expertiza fiecărui reprezentant al fiecărei instituţii să putem să tragem concluzii serioase, să putem să adoptăm măsuri care să dea un răspuns potrivit pentru provocările care apar ca urmare a epidemiei de coronavirus", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a afirmat că "economia trebuie să funcţioneze".

"Trebuie să reducem la maxim impactul asupra economiei al acestui virus şi să putem să pregătim şi eventualele oportunităţi care apar, astfel încât să dezvoltăm cu adevărat România", a mai spus Orban.

Premierul interimar participă, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM).

România este pregătită cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări

 

România este pregătită cu resurse şi instrumente fiscale pentru a face faţă oricărei provocări, iar în acest moment importantă este creşterea puterii de cumpărare, a scris miercuri ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

"În acest moment este foarte important să creştem puterea de cumpărare a românilor. Rata inflaţiei continua să scadă = puterea de cumpărare a românilor creşte. România nu mai este ţara cu cea mai mare inflaţie din UE. Dobânzile şi preţurile scad pentru că suntem mai pregătiţi şi mai credibili. Suntem pregătiţi cu resurse şi instrumente fiscale pentru face faţă oricărei provocări", arată Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru a atenua efectele economic ale Covid - 19 trebuie luate măsuri de natură fiscală, iar pentru un impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi a celor monetare.

Componența grupului

 

Din acest grup de lucru, coordonat de către cancelaria prim-ministrului şi de către Administraţia Prezidenţială, prin Departamentul de Politici Economice şi Sociale, mai fac parte: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, vor fi implicate în dezbaterea şi analiza riscurilor economice şi în elaborarea propunerilor de măsuri pentru reducerea acestor riscuri: Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Institutul Naţional de Statistică, Institutul de Economie Mondială şi Consiliul Concurenţei.

La lucrările acestui grup de lucru vor lua parte din partea mediului de afaceri: Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi Asociaţia Română a Băncilor, dar vor putea fi invitate şi alte organizaţii şi asociaţii reprezentative din zona socială şi economică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ministru britanic, diagnosticat cu coronavirus. S-a întâlnit recent cu Boris Johnson
Ministru britanic, diagnosticat cu coronavirus. S-a întâlnit recent cu Boris Johnson

Nadine Dorries, subsecretar parlamentar de stat pentru sănătate şi îngrijire socială în Marea Britanie, a fost diagnosticată cu coronavirus după ce s-a simţit rău vineri.

Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară
Celulă de criză la MAI din cauza situației de la graniță. Dancă: Foarte mulți români se întorc în țară

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, marți seară, că a fost convocată o celulă de criză la Ministerul de Interne pentru a găsi soluţii de defluire, ca urmare a cozilor de la vama Nadlac II.

Şefa DSP Timiş, demisă după ce nu a reușit să vorbească despre primul caz de coronavirus
Şefa DSP Timiş, demisă după ce nu a reușit să vorbească despre primul caz de coronavirus

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Cornelia Malac, a fost demisă din funcţie, marţi seară, după ce aceasta a făcut mai multe gafe în contextul crizei de coronavirus.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.