"Oferta" de sarbatori in piete: preturi cu 25% mai mari. "In perioada asta toti profita de client"
Daca analizam evolutia preturilor din ultima perioada, nu e de mirare ca orice reducere ne tenteaza. In piete ne costa si cu 25% mai mult sa ne umplem sacosele cu legume, pentru ca vanzatorii stiu ca putini sunt cei care se zgarcesc de sarbatori.
Ne cunosc slabiciunile si, din pacate, lipsa de reactie a clientilor in fata preturilor umfate ii face ca an de an sa repete figura.
N-om fi noi campioni la consumul de fructe si legume in mod normal, dar de sarbatori tot dam o raita prin piete. Comerciantii s-au obisnuit deja sa mai adauge cate ceva la pret in perioada cand, teoretic, toti ar trebui sa fim mai buni.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Se bazeaza, insa, pe darnicia clientilor care ajung sa plateasca si cu 25 de procente peste pretul initial.
Asa rosiile au ajuns sa coste chiar si 15 lei kilogramul, ardeii 10, cartofii 3, ceapa tot pe-atat, iar mandarinele si portocalele 8 lei pe kilogram.
Multi vad, putini reactioneaza. Odata pentru ca e sarbatoare si-apoi pentru ca sumele cerute in plus nu sunt, la prima vedere, chiar atat de mari.
Daca inainte de 15 decembrie am fi cumparat, la pretul cel mai bun, 2 kilograme de rosii, 4 de cartofi, unul de ceapa, 3 de portocale si 2 de ardei gras, am fi platit in total 49 de lei. Acum, pentru aceleasi produse, putem sa achitam chiar si cu 50% mai multi bani.
Dragos Frumosu, Sindicate Industria Alimentara: "Este o realitate. In perioada sarbatorilor profita si importatorii, si cei de la tarabe si din pacate nu reactionam. Spunem ca nu conteaza, ca sunt cativa banuti, fara sa constientizam ca dam de fapt intr-o luna mult mai multi bani pe fructe si legume".
Abia dupa anul nou preturile se mai domolesc. In alte tari europene, lucrurile stau insa exact pe dos. Ca sa incurajeze consumul, comerciantii scad preturile inaintea sarbatorilor, nu le maresc.