OCDE: Economia mondială va reveni spectaculos la anul, însă nu în mod egal pentru toți
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este de părere că economia mondială va reveni spectaculos la anul, ajutată de lansarea vaccinurilor și de sprijinul dat de guverne.
Astfel, producția globală va reveni la nivelurile pre-pandemice până la sfârșitul anului 2021, după ce a înregistrat o scădere bruscă de 4,2% în acest an, a anunțat OCDE într-un document care conține perspectivele sale economice, citat de Deutsche Welle.
OCDE, care este format din 37 de membri, crede că PIB-ul global va crește cu aproximativ 4,2% în 2021 și cu încă 3,7% în 2022, ajutat de lansarea vaccinului COVID-19 și de politicile fiscale și monetare. Redresarea va fi condusă de China, care se estimează că va crește cu 8% anul viitor, reprezentând peste o treime din creșterea economică mondială.
În acest an, economia mondială este în drum spre cea mai gravă recesiune de la cel de-Al Doilea Război Mondial, deoarece coronavirusul a forțat jumătate din populația lumii să rămână în interior, închizând practic afacerile, comerțul și călătoriile globale. Orice speranță de recuperare rapidă a fost distrusă de valurile ulterioare ale virusului, care a ucis aproximativ 1,5 milioane de oameni.
"Pentru prima dată de când a început pandemia, există acum speranță pentru un viitor mai luminos. Progresele în ceea ce privește vaccinurile și tratamentul au ridicat așteptările și incertitudinea s-a retras", a spus Laurence Boone, economistul șef al OCDE.
În ultimele câteva săptămâni, trei vaccinuri COVID-19 s-au dovedit sigure și eficiente, ca urmare a studiilor lor clinice, inclusiv unul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, care a fost în centrul atenției guvernelor și organizațiilor din întreaga lume.
COVID-19 provoacă daune permanente
OCDE a avertizat că recuperarea economică va fi inegală în toate țările. Țările cu sisteme eficiente de testare, urmărire și izolare, în care vaccinările vor fi implementate rapid, vor avea probabil o performanță relativ bună.
Se preconizează că, în 2022, producția din multe alte țări va rămâne cu aproximativ 5% sub așteptările dinaintea crizei. De asemenea, se preconizează că impactul economic va afecta în mod disproporționat țările cele mai vulnerabile, provocând lovituri de lungă durată în majoritatea cazurilor.