O altă investiție a Primăriei din Bistrița este în paragină, după o cheltuială de 5 mil. €
După eşecul înregistrat cu pârtia "Cocoș", unde în loc de zăpadă, vezi mai mult iarbă, o altă investiţie păguboasă a primăriei din Bistriţa este acum în paragină.
Parcul Industrial Bistriţa Sud, menit să devină un mare centru de afaceri, şi pentru care s-au cheltuit peste 5 milioane de euro, este aproape gol, la 5 ani de la finalizare.
Ca să construiască acest parc întins pe 30 de hectare primăria a investit peste 5 milioane de euro. 1 milion şi jumătate vin dintr-un credit bancar, care a îndatorat locuitorii în următorii 25 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marcel Cordoș, paznic: „Au venit să se intereseze dar nu ştiu ce condiţii le oferă primăria. Am vrea să vină din partea noastră că ne bucurăm şi noi, ca de aia s-au alocat atâţia bani."
În cei cinci ani de când a fost inaugurat puţini investitori s-au încumetat să îşi mute afacerile aici. Alţii au renunţat când şi-au dat seama că promisiunile edililor sunt deşarte. Sorin Hangan a închiriat o suprafaţă de teren pe care a construit o hală de prelucrare a lemnului. A abandonat însă misiunea.
Sorin Hangan, investitor: „Când m-am apucat nu erau utilităţile la fiecare parcelă, deşi am plătit din a doua zi, acestă taxă este foarte mare, în contrapunere cu ce îţi oferă, adică mai nimic, povestea cu scutirea de impozit pe clădiri şi terenuri este şi asta o procedură greoaie, trebuie să faci o documentaţie ca şi cum ai accesa fonduri europene, totul merge greu, din păcate."
Edilii spun însă că oamenii de afaceri sunt dornici să vină aici. Dar nu au, deocamdată, bani.
Gelu Muthi, viceprimar: „Investitorii, în momentul de față în parcul industrial, aşteaptă finanţare europeană pentru a-şi ridica construcţiile acolo, noi nu avem nici o pârghie legală să îi obligăm să înceapă activităţile acolo.”
Pe de altă parte, localnicii sunt revoltaţi. În unele zone din oraş nu exista canalizare şi nici gaz, însă oraşul s-a îndatorat, încă o dată, pentru aceasta investiţie utopică.
Pe lângă parc, un alt eşec umbreşte mandatul autorităţilor locale. Celebra pârtie Cocoș a fost deschisă în acest sezon doar două săptămâni. Este amenajată la altitudine joasă, iar zăpada se topeşte repede.
În parcul industrial se lucrează doar pe trei hectare.