Numărul de animale sacrificate a scăzut, în special la porc și vită. Românii se îndreaptă mai mult spre consumul de pui
Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată scăderi ale sacrificărilor de animale, în special la porc și vită. În timp ce fermele de porci încă se luptă cu pesta porcină, cele de bovine se închid din cauza costurilor mari.
În lipsa lor, românii s-au îndreptat spre carnea de pui, care este mai ieftină pentru că reușim să o producem intern. În același timp, la carnea de oaie și capră s-au înregistrat creșteri.
În carmangerii, pastrama ori mușchiulețul de berbecuț ocupă tot mai mult spațiu în vitrine. Comercianții au observat că oamenii cauta carnea de oaie și în restul anului, nu doar de Paște.
Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: „Avem cam tot ce rezultă din carcasa de oaie. Piept, pulpă, antricoate, rasoalele. Vânzarea la carnea de oaie este în continuă creștere. Luăm destul de mult, ne apropiem de o tonă de carne de oaie pe săptămână”.
De altfel, producția de carne de oaie și capră este în creștere, potrivit Institutului Național de Statistică. Față de 2021, fermierii români au sacrificat anul trecut cu aproape 7% mai multe oi și capre. Carnea ajunge în piețele din București, unde sunt și comunități mari de arabi, turci și, mai nou, de asiatici, care o cumpără. Sunt însă și crescători care și-au sacrificat animalele din cauza secetei.
Anul trecut a crescut producția și la carnea de pui. Este de altfel sectorul la care stăm cel mai bine și asta pentru că fermierii români reușesc să acopere aproape în totalitate cererea. Carnea de pui este și cea mai ieftină, astfel că se vinde repede.
Chiar și în decembrie, când oamenii căutau mai mult porc, a crescut producția la carnea de pui. Fermierii au sacrificat cu 13% mai multe păsări față de aceeași perioadă a lui 2021.
Stăm însă tot mai rău la producția de carne de porc, care continua de scadă, până la 3 milioane de capete, din cauza pestei porcine.
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: „În Europa, până în 20 ianuarie, s-au înregistrat 21 de focare de pestă porcină africană. Ghici unde se află ele? Toate 21 se află în România. Atâta timp cât această boală va continua să evolueze în felul în care evoluează în România, nu poți să te gândești să faci o afacere în acest domeniu pentru că riscurile de a pierde totul în urma intrării bolii în ferme este imens”.
În declin este și producția de carne de vită. Fermierii cresc mai puține vaci din cauza costurilor mari, iar românii se apropie tot mai rar de rafturile cu carne de vită, din același motiv.
Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine: „Suntem la coada clasamentului Uniunii Europene. Dacă la nivelul Uniunii media consumului este peste 15 kilograme de carne de vită pe locuitor, pe an, în România ne situăm undeva la puțin peste 5 kilograme de carne de vită”.
Anul trecut, numărul văcuțelor sacrificate a ajuns la 500.000.