Noul Masterplan de Transport, aprobat de Guvern dupa 2 ani de dispute. Harta autostrazilor date in folosinta pana in 2022


Ultimul update: Sambata 17 Septembrie 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 14 Septembrie 2016 19:06
Categorie: Stiri Economice

In 2018, cand vom aniversa centenarul Marii Uniri, Romania va avea o singura autostrada noua, care ne va lega prin Targu-Mures si Cluj de Ungaria.

Asta prevede Masterplanul general de transport care a fost aprobat azi de Guvern, dupa doi ani de dispute intense. Si tot astazi, cabinetul a decis sa reorganizeze ''Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale''. Mai exact sa ii lase doar intretinerea, iar pentru constructia noilor sosele sa se infiinteze ''Compania Nationala de Investitii Rutiere''.

Masterplanul general de transport stabileste principalele proiecte de autostrazi si cai ferate in urmatorii 20 de ani. Prima forma a proiectului, lansata in 2014, a fost intens contestata, pentru ca prevedea renuntarea la autostrada Sibiu-Pitesti, finantata de Uniunea Europeana, in favoarea celei de pe Valea Prahovei, Comarnic-Brasov, finantata doar din bugetul national.

In cele din urma autostrada Sibiu-Pitesti a redevenit prioritatea-zero, dar din cauza reliefului muntos va fi gata abia peste 6 ani, in 2022. Planificarea actuala spune ca prima autostrada complet noua va fi tronsonul dintre Cluj si Bihor al Autostrazii Transilvania, care va fi gata in 2018, anul cand si Ungaria a promis ca va ajunge la Bors cu propria autostrada.

masterplan

Masterplanul este destul de optimist si stabileste ca in 2020 sa se dea in folosinta alte 3 autostrazi: Craiova-Pitesti care este ceruta insistent de cei de la Ford, Sibiu-Brasov, dar si prima autostrada din Moldova: Targu-Neamt - Iasi- Ungheni.

Moldova va fi legata de Muntenia abia in 2022, cand este programata finalizarea soselei de viteza Ploiesti - Buzau - Bacau - Suceava, insa doar ca drum expres. In acelasi an se vor finaliza simultan si cele doua autostrazi montane, pana acum concurente: Sibiu - Pitesti si Comarnic Brasov.

Si tot in 2022 Masterplanul prevede finalizarea noului inel de centura al Capitalei, la nivel de autostrada. Dar toate aceste noi sosele nu vor mai fi construite de actuala Companie Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Guvernul a decis sa reorganizeze CNADNR, care sa se ocupe cu intretinerea soselelor, iar pentru constructia de noi autostrazi va infiinta o companie separata, botezata Compania Nationala de Investitii Rutiere.
 

Indiferenta autoritatilor cu privire la lipsa perdelelor forestiere de pe drumuri. Cati pomi s-au plantat in 12 ani
Indiferenta autoritatilor cu privire la lipsa perdelelor forestiere de pe drumuri. Cati pomi s-au plantat in 12 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
rabla electrocasnice
Fondurile alocate programului Rabla pentru electrocasnice s-au epuizat în 24 de ore
Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Student: ”Pentru început cer 3.000 de lei”
Românul care a devenit cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, la doar 20 de ani
Cum poți evita falimentul într-o afacere de nișă. Sfaturile specialiștilor
BNR lansează monede care celebrează vizita Papei în România. Ce valoare au
Guvernul modifică programul ”Prima casă”. Care sunt principalele schimbări
masini taxa auto
Anunț al Guvernului despre restituirea taxei auto: ”Transferăm suma de 700 milioane lei”
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați aparatură nouă
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Firmele care le vând românilor "timp liber". Câte minute câştigi pentru 30 de euro
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Șantierul Naval de la Mangalia a dat lovitura în Europa. Ce vase se vor construi aici