Indiferenta autoritatilor cu privire la lipsa perdelelor forestiere de pe drumuri. Cati pomi s-au plantat in 12 ani

23-07-2016 19:56


Autoritatile din Romania sunt complet indiferente cand trebuie sa rezolve o problema foarte grava: lipsa perdelelor forestiere de pe drumuri si autostrazi.
 

Copacii ne-ar pazi iarna de viscole, iar in timpul verii de praf si fum, care reduc vizibilitatea si provoaca accidente grave. Cifrele arata incompetenta institutiilor statului, care nu au reusit sa planteze nici macar 1% din cat si-au propus.

Imagini filmate pe autostrada Soarelui arata cum praful ridicat de pe camp este dus de vant pe soseaua de viteza, limitand vizibilitatea. Asa se pot produce accidente, asa cum s-a intamplat deja din cauza fumului de pe miristile aprinse. Fasiile forestiere ar rezolva problema fumului si prafului vara sau a viscolului iarna.

Romania si-a propus printr-o lege din 2002 sa aiba peste 1700 de kilometri de fasii forestiere de-a lungul autostrazilor si a drumurilor nationale. Au trecut 14 ani. Pana acum am plantat doar 10 kilometri. Cu alte cuvinte ne-am indeplinit scopul in proportie de 0,6%.

CNADNR spune ca nu are in atributii plantarea de fasii forestiere, iar date referitor la stadiul lucrarilor pot fi furnizate de Romsilva.

"CNADNR nu are in atributii plantarea de perdele forestiere ci doar solicita plantarea acestora in locatiile necesar a fi furnizate. Date referitoare la stadiul lucrarilor de infiintare a perdelelor forestiere de protectie va poate furniza Regia Nationala a Padurilor - Romsilva."

Am incercat sa aflam la Romsilva de ce nu planteaza perdele forestiere.

Ciprian Pahontu, director Romsilva: "Din pacate la nivel de oficiul de cadastru si primarii nu se cunosc proprietarii. Nu sunt dezbateri facute, nu exista delimitari."

Romsilva a angajat o firma care pentru aproape 60 de milioane de euro va face cadastrul terenurilor de langa autrostrazile Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta.

Dan Trifu, presedintele asociatiei Ecocivica: "Pentru orice lucru bun daca ati observat si care trebuie facut de catre autoritati, ele gasesc mereu o scuza. Este o indolenta si o indiferenta fata de sanatatea populatiei, nu mai vorbesc de siguranta traficului."

Romsilva promite ca pana anul viitor vom mai avea 30 de kilometri de fasii forestiere. Dar suprafata ar reprezenta numai un procent din cat ne-am propus.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO