Noul COD FISCAL a fost aprobat in Parlament cu doar doua voturi impotriva. Data de la care TVA-ul va fi redus la 19%
Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 19 la suta de la 24 de procente, cat este acum. Masura prevazuta in noul Cod Fiscal, votat in Parlament, va intra in vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, sau chiar mai devreme, spune ministrul Finantelor.
Din Codul Fiscal au disparut insa promisiunile de scaderi de taxe pentru anii viitori. Cu toate acestea, Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de implicatiile pe care le vor avea noile masuri.
Noul Codul Fiscal a fost votat si de Putere si de Opozitie. Cea mai importanta modificare este reducerea TVA-ului la 19%, de la 24 cat este acum. Guvernul ar vrea sa aplice mai repede aceasta scadere.
Teoretic, scaderea TVA de la 24 la 19 la suta inseamna o reducere de pret pentru fiecare produs in parte de 4,03 la suta. Concret, un telefon care acum costa 1.000 de lei, va avea un pret de 960 de lei.
Pentru o masina de 10 mii de euro, reducerea in pret ar insemna echivalentul a 400 de euro, adica peste 1700 de lei. Asta daca vanzatorii vor reduce preturile, pentru ca nu sunt obligati sa o faca.
Eliminarea supra-accizei la motorina si benzina, de 7 eurocenti, ar trebui sa ieftineasca si ea carburantii cu 42 de bani pe litru. Nici taxa pe stalp nu va mai fi valabila de anul viitor.
Impactul bugetar al reducerilor de taxe din noul cod Fiscal ar fi de 12 miliarde de lei, potrivit ministrului de Finante. Lucru considerat ingrijorator de Comisia Europeana pentru ca ne-ar putea arunca in procedura de deficit excesiv, daca acest indicator depaseste 3% din PIB.
Parlamentul a scos insa din Codul Fiscal reducerile anuntate pe termen lung de Guvern. Cota unica de 14% din 2018, precum si TVA de 18 la suta tot de atunci, nu se mai aplica. In plus, de acum in colo orice modificare a codului fiscal isi va produse efectele la un an dupa ce a fost facuta.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, premier, cod fiscal, victor ponta,
Dată publicare:
24-06-2015 16:36