Noua runda de negocieri la Guvern privind marirea salariilor profesorilor. Ce majorari solicita sindicalistii
Dupa mai multe ore de discutii, sindicalistii din educatie au iesit nemultumiti de la Guvern. Ei cer salarii mai mari pentru profesori chiar de anul acesta. O noua runda de negocieri ar putea avea loc joi.
Intre timp, la Ministerul Muncii se definitiveaza noua lege a salarizarii, care va aduce lefuri mai mari pentru toti bugetarii, de anul viitor.
Peste 350.000 de bugetari din Educatie asteapta sa afle cand si cu cat le vor creste salariile.
Simion Hancescu, presedinte FSLI: "Varianta minimala pe care o solicitam este de a se majora salariile cu cel putin 15 procente cel tarziu incepand cu data de 1 noiembrie anul curent."
O majorare cu 15% a salariilor in invatamant ar costa guvernul 1,6 miliarde de lei pe an. Cat castiga insa acum profesorii?
Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net in invatamant este de 1.550 de lei. Insa castigurile difera in functie de vechime, grad, nivelul studiilor, sporuri si alte beneficii.
De exemplu un profesor debutant are un salariu net de 882 de lei pe luna, in timp ce un profesor universitar castiga 3900 de lei.
Conform ultimelor grile din noua Lege a salarizarii, un invatator va avea intre 1.900 si 4.200 de lei in functie de grad si vechime.
Un profesor de scoala generala fara vechime va castiga 2.000 de lei , iar unul cu vechime maxima - 4500.
Un asistent universitar cu 5 ani vechime va primi intre 2.100 si 2.700 de lei , in timp ce unul cu vechime de 35 de ani intre 2.900 si 3.700 de lei.
Cele mai mari salarii de baza le vor avea profesorii universitari. Salariile acestora pornesc de la 3.400 de lei si ajung la 7.800 de lei in functie de vechime
In varful piramidei se afla rectorul universitar cu un salariu de peste 10.000 de lei. La salariile de baza se adauga sporurile, care se pot cumula si variaza intre 5 si 25%.