Proteste in Capitala. Sindicalistii din invatamant au inceput sa huiduie la Cotroceni: "Huo pentru dom' profesor!"

Ultima actualizare: 04-06-2016 07:06

Negocierile dintre sindicatele din Educatie si ministrul Muncii au esuat, asa ca mii de profesorii protesteaza de  Ziua Copilului, in Capitala.

Profesorii sunt printre cei mai prost platiti bugetari. Salariul mediu in invatamant este de 1.960 lei, cu 100 de lei sub media nationala.

Educatoare: "Grupa mica si de 35 de ani."
Reporter: "Ce salariu aveti?"
Educatoare: "Dupa 35 de ani, 1.500."

Reporter: "Acesta e salariul dumneavoastra?"
Profesor: "Da."
Reporter: "1.489 de lei?"
Profesor: "Din ‘88 la catedra!"

Cer 6% din PIB pentru educatie si salarii mai mari pentru toti angajatii din sectorul de invatamant, 260.000 de oameni.

De la caldura si mult mers pe jos, unii dascali par sa-si fi pierdut agilitatea de la clasa.

Reporter: "Ce predati?"
Profesor: "Engleza!"
Reporter: "For how long have you been teaching english? (n. r. De cat timp predati engleza?)"
Profesor: "Yes, yes."
Reporter: "For how long have you been teaching english?"
Profesor: "Aaa, lasati ca mi-e rau."
Reporter: "Can you understand what I'm saying? (n. r. Intelegeti ce spun?)"
Profesor: "Lasati."

In varianta propusa de ministerul muncii, jumatate din cei 260.000 de angajati din educatie vor primi salarii mai mari de la 1 august.

Vor creste in special lefurile debutantilor. Cu procente intre 1 si 20%. In schimb multi dintre cei cu vechime in sistem nu vor primi nimic. In plus, profesorii vor fi platiti si in functie de performanta, o noutate pentru sistemul de invatamant. In medie fondul de salarii din invatamant ar urma sa creasca de la intai august cu cinci procente. Sindicatele au cerut dublu, insa oficialii au raspuns ca nu au fonduri.

Sindicalistii din invatamant care participa la marsul din Capitala au inceput sa huiduie cand au ajuns in zona Palatului Cotroceni, deranjati de numarul mare de jandarmi care pazeau intrarile, tonul fiind dat de un protestatar care a strigat “Huo pentru dom' profesor!”, ceilalti protestatari scandand “Dom' profesor, nu uita, a sosit si ziua ta”, "Jos Guvernul", "Nu ne umiliti , noi v-am fost parinti", si “Demisia”, relateaza news.ro.

Protestatar: "V-a ramas visteria plina si acuma spuneti ca n-aveti bani pentru educatie? Sa va fie rusine!"

Protestatar: "Numai Iohannis si Ciolos, zei in toate peste orice vietate, stiu ca sa ne rada in fata si sa muste pe la spate."

Protestatar: "Suntem bugetari cand trebuie sa ne ia, nu suntem bugetari cand trebuie sa ne dea. Sa ni se dea 10% incepand cu 1 septembrie."

Numarul angajatilor din invatamant care participa la marsul din Capitala a ajuns la peste 10.000, dupa ce pe traseu s-au alaturat si alti protestatari. La intrarea in Piata Leu au inceput sa cante “Desteapta-te, romane”.

Sindicalistii au plecat in jurul orei 12.30 din Piata Victoriei spre Complexul Politehnica, pe traseul strada Buzesti - strada Berzei - strada Stirbei Voda - Splaiul Independentei - strada Constantin Noica - Soseaua Cotroceni - Bulevardul Iuliu Maniu.

La protestul organizat de federatiile sindicale din educatie au venit sindicalisti din toata tara, acestia spunand ca, in varianta propusa de Guvern, multi angajati din invatamant vor ramane cu aceleasi salarii, situatie care ii nemultumeste. Protestatarii spun ca guvernantii sustin ca “invatamantul este prioritate nationala”, dar acest lucru nu se vede si in modul in care sunt tratate cadrele didactice atunci cand se discuta de majorari salariale.

Oamenii spun ca ei cer “decenta”, iar cei care au puterea de a decide trebuie sa inteleaga ca subfinantarea sistemului de invatamant este atat de mare incat nici macar despre decenta nu mai poate fi vorba. Cadrele didactice se plang si de manualele scolare, precum si de nedecontarea cheltuielilor pentru cei care fac naveta.

Sursa foto: Mihaela Simion
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO