Normele europene ne vor lasa fara lapte de vaca autohton. Fermierii renunta la bovine si cresc oi pe mult mai putini bani
Vaca incepe sa fie un animal tot mai rar in multe gospodarii romanesti. Mii de bovine dispar din sate si comune pentru ca fermierii prefera sa le vanda si sa cumpere oi, care sunt mai profitabile.
Noile norme europene pentru comercializarea laptelui nu-i ajuta, dimpotriva, ii saracesc, spun oamenii. Asa ca pe piata gasim mai mult lapte din import, care costa mai mult.
"E mai simplu sa cresti oi. Vara le scoti la pasunat si le mulgi doar seara", spun fermierii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doi dintr ei si-au facut calculele, iar cand au tras linie au ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa creasca oi decat vaci, pentru ca sunt mai usor de intretinut. Ce-i drept, dau de doua ori mai putin lapte, dar consuma de cinci ori mai putin decat o vaca.
In schimb, la piata, branza de oaie costa 18-20 de lei pe kilogram in timp ce sortimentul de vaca se da cu 12 lei. In plus, branza de oaie tine si un an, pe cand cea de vaca se strica in doua luni. La toate acestea se mai adauga si costul utilajelor de muls vaci.
"E o investitie foarte mare sa faci cu sala de muls, la normele pe care le doresc ei", explica Monica Dinu, fermier.
Multi dintre cei care au vrut sa faca bani din fermele de vaci, regreta acum investiile facute. Litrul de lapte pleaca la 1 leu 20 de la producator si ajunge triplu la raft. Tot producatorul este nevoit sa plateasca lunar 150 de lei pentru analize.
In Timis, in ultimii trei ani numarul vacilor s-a redus cu 1500 de capete, in timp ce numarul oilor a crescut cu 6000. In acest moment in gospodariile banatenilor sunt de 13 ori mai multe oi decat vaci.
Asa ca din ce in ce mai mult lapte de vaca vine din import.
"In zona de Vest mai sunt cantitati de lapte, care se mai aduc pentru prelucrat, din Ungaria", spune Ionica Prohab, sef directia agricola Timis.
"Am creste si viermi de matase, daca ar merge treaba", spun fermierii.
In plus, peste doua luni vine Pastele, iar ciobanii vor face un profit bun din vanzarea mieilor.