Noi modificări la controversata Ordonanţă 114. Ce taxe ar putea fi eliminate
Ministrul Finanţelor ia în considerare să excludă o serie de active din lista celor taxate prin OUG 114.
Eugen Teodorovici a anunţat că intenţionează să excludă din activele financiare taxate de OUG 114 creditele pentru IMM-uri şi titlurile de stat. O discuţie în acest sens va avea loc miercuri cu Asociaţia Română a Băncilor, a precizat Ministrul.
Marţi, surse politice au anunţat Guvernul României pregăteşte o nouă Ordonanţa de Urgenţă, care să modifice OUG 114. Ar urma să fie modificate taxele din mediul bancar, cele din telecomunicaţii şi din energie.
Premierul şi mai mulţi miniştri s-au întâlnit marţ la Palatul Victoria ca să discute eventualele schimbări ale ordonanţei în timp ce reprezentanţii companiilor de petrol şi gaze au anunţat că s-au oprit investiţiile şi că cel mai probabil vom importa gaze de la ruşi, dacă documentul rămâne în formă actuală.
Ordonanţa 114 a ajuns în Comisia de buget a Senatului, unde parlamentarii puteau modifica taxele impuse băncilor, firmelor din telecomunicaţii şi din energie. Puterea a votat amânarea dezbaterii pe 1 martie, când Ordonanţa va fi adoptată automat, în mod tacit, de Senat.
Guvernul pregăteşte acum o nouă ordonanţa pentru modificarea celei date pe finalul anului trecut, potrivit unor surse politice. Se pare că negocierile se poartă şi în interiorul coaliţiei de guvernare, dar şi cu reprezentanţii băncilor, companiilor din energie şi telecomunicaţii. Ministrul Energiei, de la ALDE, e deja convins că vor fi modificări.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că de la 1 martie, tarifele de distribuţie pentru firme vor creşte cu aproximativ 2,5%. Pentru consumatorii casnici preţurile pentru gaze şi curent electric vor fi plafonate, dar suprataxarea şi revenirea la reglementarea tarifelor vor avea efecte negative, avertizează cei din petrol şi gaze.
Ordonanţa 114 a fost adoptată fără consultări cu mediul privat, fără niciun studiu de impact şi încă de la adoptare reprezentanţii mediului privat au cerut abrogarea ei. Prezentat drept o soluţie pentru bunăstarea romanilor de către Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, consilierul premierului, Darius Vâlcov şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, actul normativ a dus în cele două luni de când se aplică la creşterea indicelui ROBOR, a cursului de schimb şi a inflaţiei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, taxe, PSD, companii, Parlament, active, alde, titlu, oug 114,
Dată publicare:
27-02-2019 11:40