Surse: Se modifică taxele prevăzute în OUG 114 privind mediul bancar, telecomunicaţile şi energia
Guvernul României pregăteşte o nouă Ordonanţa de Urgenţă, care să modifice OUG 114. Potrivit unor surse politice, vor fi modificate taxele din mediul bancar, cele din telecomunicaţii şi din energie.
Asta după ce Senatul a refuzat să dezbată documentul, ajuns în camera superioară a Parlamentului. Premierul şi mai mulţi miniştri s-au întâlnit la Palatul Victoria ca să discute eventualele schimbări în timp ce reprezentanţii companiilor de petrol şi gaze au anunţat că s-au oprit investiţiile şi că cel mai probabil vom importa gaze de la ruşi, dacă documentul rămâne în formă actuală.
Orice Ordonanţă de Urgenţă data de Guvern trebuie să treacă prin Parlament ca să devină lege.
Ordonanţa 114 a ajuns în Comisia de buget a Senatului, unde parlamentarii puteau modifica taxele impuse băncilor, firmelor din telecomunicaţii şi din energie. Puterea a votat amânarea dezbaterii pe 1 martie, când Ordonanţa va fi adoptată automat, în mod tacit, de Senat.
Guvernul pregăteşte acum o nouă ordonanţa pentru modificarea celei date pe finalul anului trecut, potrivit unor surse politice. Se pare că negocierile se poartă şi în interiorul coaliţiei de guvernare, dar şi cu reprezentanţii băncilor, companiilor din energie şi telecomunicaţii. Ministrul Energiei, de la ALDE, e deja convins că vor fi modificări.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că de la 1 martie, tarifele de distribuţie pentru firme vor creşte cu aproximativ 2,5%. Pentru consumatorii casnici preţurile pentru gaze şi curent electric vor fi plafonate, dar suprataxarea şi revenirea la reglementarea tarifelor vor avea efecte negative, avertizează cei din petrol şi gaze.
Sorin Elisei, reprezentantul Deloitte România: "Pe termen scurt, mediu şi lung este o modificare a planurilor de investiţii care s-ar putea reflecta în încetinirea sau oprirea lor, credem că acest lucru va duce la creşterea importurilor din Federaţia Rusă în acest moment".
Saniya Melnicenco, preşedinte ROPECA: "Comisia Europeană a fost sesizată în această privinţă, din păcate, aceste mecanisme sunt destul de lente, speranţa este la decidenţii la nivelul Parlamentului cu care suntem într-un dialog activ, ulterior acest document poate să fie subiectul unui control de constituţionalitate, unii titulari analizează posibilitatea atacării acestui document şi în instanţă".
Ministrul de Finanţe a discutat câteva ore acest subiect la Guvern cu premierul şi câţiva colegi.
Ordonanţa 114 a fost adoptată fără consultări cu mediul privat, fără niciun studiu de impact şi încă de la adoptare reprezentanţii mediului privat au cerut abrogarea ei.
Prezentat drept o soluţie pentru bunăstarea romanilor de către Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, consilierul premierului, Darius Vâlcov şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, actul normativ a dus în cele două luni de când se aplică la creşterea indicelui ROBOR, a cursului de schimb şi a inflaţiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, robor, taxe, impozite, inflație, banci, economie, oug 114,
Dată publicare:
26-02-2019 18:00