Negocierile privind bugetul Uniunii Europene au ESUAT. Primele declaratii ale lui Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Reuniunea de la Bruxelles a Consiliul European s-a incheiat la aceasta ora, liderii statelor membre nereusind sa ajunga la consens cu privire la alocarile pentru bugetul UE pe perioada 2014-2020.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, la Bruxelles, ca acum se stie cert ca reducerea va fi de 100 de miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene pentru bugetul UE pe 2014-2020.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca in negocierile de la Bruxelles s-a reusit readucerea cofinantarii proiectelor la 85% de la 75% si ca s-a acceptat ca prefinantarea sa fie 4%, precizand ca ceea ce s-a convenit asa ramane, desi nu s-a ajuns la acord pe buget.

"Am ajuns pe la jumatatea Consiliului European. Prima in 2012, a doua se va desfasura in prima parte a lui 2013, sa speram ca undeva in ianuarie-februarie", a spus presedintele Basescu la inceputul declaratiei de presa facute dupa incheierea Consiliului European.

El a adaugat ca, "intr-adevar, nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014-2020, dar in mod categoric s-au facut progrese".

Citește și
harta, negocieri Bruxelles, tabere
Negocieri dure la Bruxelles pentru bugetul european. Care sunt taberele si unde intra Romania in joc

Basescu a explicat ca, in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele este nivelul bugetului pentru coeziune si PAC, putandu-se spune ca este vorba despre "aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti".

"Cert este ca, desi in aceasta aparenta contradictie, s-au facut foarte multi pasi pentru ajungerea la un buget al Uniunii in urmatorul Consiliu", a sustinut presedintele.

El a precizat ca primul element a fost ca solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau intre 50 de miliarde si 200 de miliarde de euro.

"Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de o suta de miliarde. Reducerea fata de propunerea Comisiei", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Basescu a spus ca al doilea element, pe care il considera foarte important, este ca pana in prezent s-au gasit "niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde" si urmeaza ca pana la viitorul Consiliu sa se gaseasca solutii pentru reducerea a inca 30 de miliarde de euro.
 

---

Herman Van Rompuy le-a prezentat liderilor europeni textul unui nou compromis, privind cifrele pe care se bazeaza negocierile, ca urmare a criticilor aduse propunerii initiale care viza taierea subventiilor din agricultura si a fondurilor de dezvoltare regionala.

Noua propunere pastreaza pragul de 972 de miliarde de euro, acelasi din propunerea trimisa capitalelor europene saptamana trecuta, adica echivalentul a 1,01% din venitul national brut.

Oferta incearca sa impace statele membre prin redistribuirea taierilor intre sectoarele bugetare. Principalul beneficiar este reprezentat de agricultura, cu o crestere de opt miliarde de euro, in timp ce un val puternic de lobby venit din partea grupului "Prietenii Coeziunii", condus de Polonia si format din 15 state, doreau o crestere de 10,6 miliarde de euro.

Proiectele europene care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma negocierilor sunt cele indreptate spre crestere si crearea de locuri de munca.

Jose Manuel Barroso a explicat ca fondurile de dezvoltare vor fi cele mai afectate de pe urma negocierilor.

Premierul britanic David Cameron a avansat propunerea unui prag total de 890 de miliarde de euro, insa presedintele PE, Martin Schultz, a eliminat ipoteza acceptarii unui buget inferior sumei de 972 de miliarde, comentand ca "este putin spatiu de manevra, (...) fiind posibil sa nu se ajunga la un consens".

Presedintele Traian Basescu a sosit, vineri la pranz, la sediul Consiliului European de la Bruxelles, pentru a doua reuniune de lucru, dupa cea de joi noapte, a liderilor din tarile UE cu privire la bugetul pentru perioada 2014-2020.

Reuniunea de vineri a reprezentantilor Consiliului European a inceput dupa ora 13.00.

Acestia au analizat in ultimele ore noua propunere de buget prezentata de presedintele Consiliul European, Herman Van Rompuy, in cursul noptii, fiind de asteptat ca si presedintele Basescu sa expuna in cadrul reuniunii de lucru de vineri care este pozitia Romaniei fata de noua formula de alocare a fondurilor.

Este de asteptat ca in urma reuniunii de vineri, care ar putea dura cateva ore, liderii europeni sa ajunga la concluzia ca nu pot realiza consensul cu privire la bugetul UE pentru perioada 2014-2020, solutia de compromis urmand sa fie amanata pentru un nou Consiliu, care ar putea avea loc cel mai probabil in ianuarie 2013.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca nu crede in posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, pozitiile exprimate fiind prea indepartate, relateaza AFP.

"Cred ca in cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar sa ajungem, adica la o decizie unanima", a declarat Merkel la sosire, vineri.

"Eu cred ca pozitiile sunt inca prea departate" unele de altele, intre cei 27 de lideri reuniti in jurul mesei, a adaugat ea. "Am spus intodeauna ca nu este dramatic daca vom considera aceasta zi o prima etapa", iar "daca vom avea nevoie de o a doua etapa, atunci trebie sa ne acordam timp", a adaugat ea, in fata jurnalistilor.

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o noua propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", in biroul sau, potrivit AFP.

In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate agriculturii si fondurile destinate ajutorarii tarilor sarace.

S-au acordat 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sarace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune in favoarea statelor cele mai sarace si Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reusise sa reduca 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori si interventiilor pe piete. Aceste reduceri au fost denuntate de catre francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la randul sau 29 de miliarde.

Herman Van Rompuy nu s-a atins in schimb de fondurile destinate cheltuielilor de functionare a institutiilor, mai ales cele pentru salariile functionarilor si alti angajati.

Premierul britanic David Cameron a apreciat ca noua propunere de buget pentru perioada 2014-2020 prezentata joi seara de catre presedintele UE Herman Van Rompuy nu aduce un "progres suficient", vineri, in a doua zi a summitului european, la Bruxelles, relateaza AFP.

"Eu cred ca nu exista un progres suficient in acest stadiu", a declarat Cameron la sosirea sa, catre ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), la summit, care urmeaza sa fie reluat la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei).

"Nu este momentul de mici carpeli. Nu este vorba despre deplasarea unor bani de la un capitol bugetar la altul. Avem nevoie sa taiem cheltuielile pe care nu ni le putem permite. Este ceea ce se intampla la noi si este ceea ce trebuie sa se intample si aici", a declarat el.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Discutiile privind bugetul UE se reiau astazi. Basescu, increzator ca se va ajunge la un acord
Discutiile privind bugetul UE se reiau astazi. Basescu, increzator ca se va ajunge la un acord

Liderii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seara sa suspende lucrarile pana vineri dupa-amiaza, pentru a examina noile propuneri ale presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy.

Negocieri dure la Bruxelles pentru bugetul european. Care sunt taberele si unde intra Romania in joc
Negocieri dure la Bruxelles pentru bugetul european. Care sunt taberele si unde intra Romania in joc

La reuniunea Consiliului Europei de la Bruxelles, oficialii sunt tot mai increzatori intr-un acord cu Marea Britanie privind adoptarea bugetului european pentru perioada 2014-2020.

Analisti, despre summit-ul de la Bruxelles:
Analisti, despre summit-ul de la Bruxelles: "E o mare targuiala. S-ar putea incheia cu un esec"

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.