Discutiile privind bugetul UE se reiau astazi. Basescu, increzator ca se va ajunge la un acord
Liderii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seara sa suspende lucrarile pana vineri dupa-amiaza, pentru a examina noile propuneri ale presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy.
"Summitul este suspendat pana vineri dupa-amiaza. Este necesar sa acordam timp delegatiilor sa examineze noua propunere a presedintelui Van Rompuy", dupa intalnirile acestuia in cursul zilei de joi cu fiecare dintre sefii de stat si de guvern, au explicat mai multi diplomati, citati de Mediafax.
Van Rompuy isi mentine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adica 1.01% din PIB-ul european, conform surselor.
Insa va acorda 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sarace.
Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare, pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune in favoarea statelor cele mai sarace si Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.
Prima sa propunere reusise sa reduca 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei.
PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori si interventiilor pe piete. Aceste reduceri au fost denuntate de catre francezi ca fiind inacceptabile.
Coeziunea pierdea la randul sau 29 de miliarde.
Herman Van Rompuy nu s-a atins in schimb de fondurile destinate cheltuielilor de functionare a institutiilor, mai ales cele pentru salariile functionarilor si alti angajati.
Presedintele Traian Basescu este totusi increzator ca se va ajunge la un acord
Basescu, la iesirea de la Consiliu dupa prima zi de negocieri: Cred ca pana la urma vom gasi solutie
Intrebat care sunt sansele sa se ajunga la finalul acestei saptamani la un consens in randul liderilor din tarile UE privind alocarile bugetului pentru perioada 2014-2020, Basescu a spus ca el crede ca pana la urma se va ajunge la o solutie.
"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neti vor sa isi diminueze contributiile, beneficiarii neti si-ar dori sa mentina un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar pana la urma trebuie sa ajungem la un acord. Cred ca pana la urma vom gasi o solutie", a spus seful statului.
De asemenea, Basescu a fost intrebat de jurnalistii straini si despre referendumul din vara si situatia politica actuala din Romania. "Referendumul? A trecut!", a raspuns Basescu razand si apoi s-a indepartat de grupul de jurnalisti, pentru a se urca in masina.
Reuniunea Consiliului European a inceput joi seara la Bruxelles, dupa ora locala 11.00, cu o intarziere de peste trei ore fata de ora programata, in conditiile in care sefii de state si de guvern poarta discutii intense privind algoritmii de calculare a alocarilor de la capitolele bugetului UE.
Totusi, lucrarile in formatul oficial s-au incheiat relativ repede, dupa aproximativ o ora, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prezentandu-le celor 28 de lideri din tarile UE noua sa propunere privind bugetul, rezultata in urma discutiilor purtate pe parcursul zilei de joi, alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de sefi de stat sau guvern.
Lucrarile vor fi reluate vineri la pranz, in jurul orei locale 12.00, pentru ca delegatiile tarilor membre sa analizeze noua propunere inaintata de Van Rompuy.
Oficialii europeni sunt mai sceptici in privinta negocierilor. François Hollande: "Nu sunt inca multumit. Cel mai probabil, nu se va incheia un acord"
François Hollande apreciaza ca "cel mai probabil" nu se va incheia un acord privind bugetul european. El declara ca nnu este "inca multumit" de noile propuneri, relateaza AFP.
Evocand ipoteza unui esec al negocierilor la finalul acestui summit, presedintele francez a declarat ca "este cel mai probabil, este ceea ce gandeste toata lumea", la finalul unei conferinte de presa convocata dupa suspendarea lucrarilor summitului care se vor relua vineri dupa-amiaza.
In ceea ce priveste cele trei puncte principale ridicate de Franta, Politica Agricola Comuna (PAC), fondurile de coeziune si reducerile acordate anumitor state, "am fost partial inteles", insa "nu sunt inca multumit", a declarat Hollande.
Seful statului francez a precizat ca noua versiune a proiectului de buget prezentata celor 27 de state de Van Rompuy este "in crestere cu 8 miliarde" in comparatie cu propunerile anterioare cu privire la PAC.
"Voi continua sa pledez pentru ca PAC sa fie indreptat in cele mai bune directii", a spus acesta.
In ceea ce priveste fondurile de "coeziune" consacrate dezvoltarii regiunilor celor mai sarace ale UE, alocarile vor fi sporite cu 10 miliarde de euro. Presedintele francez se asteapta totusi la "o dezbatere foarte lunga, deoarece multe state sunt vizate".
Francois Hollande a criticat reducerile acordate mai multor state europene "dintre cele mai bogate", incepand cu Marea Britanie, la contributiile lor la bugetul UE, apreciind ca nu le poate "accepta".
"In ceea ce priveste reducerile, pozitia lui Van Rompuy este ca toate tarile contribuie", a declarat el, subliniind ca va fi "ferm cu privire la participarea tuturor la aceasta contributie".
Angela Merkel nu crede ca se va ajunge la un acord privind bugetul european
"Cred ca vom avansa putin, insa ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a declarat cancelarul german, parasind summitul care a fost suspendat pana vineri dupa-amiaza.
"Am spus deja anterior ca s-ar putea sa avem nevoie de o noua etapa", a adaugat Angela Merkel.
Alti lideri au parasit summitul fara a face declaratii, in special premierul britanic, David Cameron.