Negocierile cu FMI le-ar putea aduce bugetarilor salariile din 2010. Boc: "E prioritatea coalitiei"
Liderii coalitiei de guvernare au anuntat ca economia isi permite sa le readuca la nivelul de acum 2 ani.
Reintregirea salariilor este prioritatea coalitiei de guvernare si se poate face acum, a anuntat fostul premier Emil Boc, cel care a si taiat salariile cu 25% in 2010.
Decizia trebuie luata de Guvern, dar numai cu acordul Fondului Monetar International, care incepe marti a cincea misiune de evaluare a Romaniei. Negocierile vor dura aproximativ doua saptamani si abia la finalizarea lor poate fi anuntata o decizie.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In cadrul acestor discutii, autoritatile romane trebuie sa explice de ce nu au reusit sa respecte o serie de angajamente printre care numirea managerilor straini la companiile de stat. Daca fostul premierul care a taiat salariile este convins de ce spune, actualul premier, care ar trebui sa le mareasca, evita orice comentariu.
Cresterea salariilor din sectorul bugetar trebuie acceptata de FMI si este unul dintre cele mai sensibile subiecte pe lista negocierilor. Un bugetar care avea in mai 2010, un salariu de 1000 de lei, a ramas in iunie cu 750 de lei.
In ianuarie 2011, salariul a crescut cu 15%, la 862 de lei, ceea ce insemna ca pentru reintragirea salariului ar trebui sa primeasca alti 138 de lei, adica o crestere de 16%.
Guvernul trebuie sa explice FMI si de ce nu a respectat multe dintre angajamentele care trebuiau indeplinite pana la sfarsitul acestei luni. Nu au fost numiti manageri privati la nici o societate de stat, privatizarea companiilor de stat bate pasul pe loc, iar vanzarea la bursa a actiunilor firmelor de stat nu avanseaza, asa cum au promit oficialii la ultimele negocieri.
Rezultatul negocierilor va fi anuntat in jurul datei de 7 mai, cand se incheie vizita FMI.