FMI incepe a cincea evaluarea a acordului cu Romania, in ultima misiune condusa de Jeffrey Franks

Jeffrey Franks, FMI

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va incepe, marti, a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, ultima misiune condusa de Jeffrey Franks urmand sa se incheie dupa aproape doua saptamani, la 7 mai.

Reprezentantii FMI, insotiti de oficiali ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor patronale, bancilor si societatii civile.

Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

Misiunea FMI-CE-BM care a efectuat cea de-a patra evaluare s-a aflat in Romania la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie.

La finalul evaluarii, reprezentantul CE Istvan Szekely a anuntat ca FMI si Comisia au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate in zona euro si a deteriorarii conditiilor de pe pietele internationale.

Citește și
FMI
Japonia va ajuta FMI cu 60 de miliarde de dolari "pentru depasirea crizei datoriilor in zona euro"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Reprezentantii FMI si CE au afirmat atunci ca au fost atinse toate tintele din acordul incheiat de Romania cu institutiile internationale.

La cea de-a treia evaluare a acordului, care a avut loc in ultima parte a anului trecut, FMI a decis sa puna la dispozitia Romaniei o transa cu o valoare de 480 milioane de euro.

Incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat la inceputul lunii aprilie ca Guvernul va rediscuta cu FMI lista companiilor de stat care vor fi privatizate si listate la bursa, iar ordinea in care aceste societati vor fi vandute va depinde de propunerile intermediarilor selectati.

Acordul cu FMI prevede vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min. De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).

Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitatia pentru Cupru Min, derulata in martie, va fi reluata, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Luna aprilie este termen limita si pentru selectarea intermediarilor la Posta Romana (pachet minoritar), Romgaz (15% din actiuni), Electro Serv (pachet majoritar) si Tarom (20% din actiuni). Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.

Cea de-a cincea misiune de evaluare va fi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu. Dupa demisia Cabinetului Emil Boc si investirea Guvernului Ungureanu, reprezentantii FMI si CE s-au intalnit la Bucuresti cu premierul si ministrii Finantelor, Economiei, Transporturilor si Justitiei.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
Premierul Greciei:
Premierul Greciei: "Facem tot posibilul ca prima transa de 25 de mld sa ajunga in economia reala"

Grecia a primit prima transa, de 25 miliarde euro, jumatate din fondurile de 50 de miliarde de euro pe care le are alocate prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea bancilor, a declarat, vineri, premierul elen.

Japonia va ajuta FMI cu 60 de miliarde de dolari
Japonia va ajuta FMI cu 60 de miliarde de dolari "pentru depasirea crizei datoriilor in zona euro"

Incercata de numeroase tragedii, Japonia a luat o decizie care te poate surprinde. Autoritatile nipone au declarat ca vor ajuta FMI cu 60 de miliarde de dolari "pentru a contribui la depasirea crizei datoriilor in zona euro".

Reuters: Resursele FMI vor fi crescute cu 400-500 de miliarde USD pentru a rezolva criza din UE
Reuters: Resursele FMI vor fi crescute cu 400-500 de miliarde USD pentru a rezolva criza din UE

Statele G20 vor conveni, saptamana viitoare, cresterea resurselor financiare ale FMI cu 400-500 miliarde de dolari, mai putin fata de suma de 600 miliarde de dolari solicitata anterior de institutia de la Washington.

Recomandări
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează MTI.

 

Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii
Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii

Confruntări violente în Pantelimon, la marginea Capitalei. Zeci de membri ai unor clanuri rivale s-au bătut cu furci și bâte pe stradă, printre oameni, fără teamă de lege. Scandalul s-a încheiat cu răniți și distrugeri.

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.