Muncă migăloasă, dar cu câștiguri însemnate. Horticultorii culeg laurii în această perioadă
Întrăm în luna care vesteşte primăvara, iar horticultorii stau zi lumină printre straturi. În martie, comenzile pentru flori curg una după alta.
Specialiştii au investit zeci de mii de euro în modernizarea serelor, dar spun că fac profit şi în faţa importului masiv.
Un horticultor din Aiud are 5 sere pline cu zeci de soiuri de flori. A investit zeci de mii de euro ca să modernizeze sistemul de irigaţii şi pe cel care controlează temperatura.
Deşi munca este migăloasă merită efortul. În prag de primăvară curg o mulţime de comenzi. Cei care doresc pot însă să cumpere şi direct din seră.
Localitatea Curteni din Mureş este renumită pentru producţia de flori. Sunt peste 120 de horticultori care aduc bulbi din Olanda, cu 32 de euro-cenți bucata. Mulţi îi plantează în pământ adus tot din străinătate.
Ioana Pârcălab, reprezentant seră de flori: "În această perioadă se caută minirozele, ticlamenul şi zambilele. Preţurile încep de la 5 lei la 85 de lei."
Un producător din Gilău, judeţul Cluj, îmbină în fiecare an diverse soiuri, pe care le aduce din Germania şi Olanda.
Ioan Frandeș, proprietar seră: "Investesc în fiecare an în jur de 50.000 de lei în îngrăşăminte, răsaduri."
Astfel unele florării se aprovizionează direct de la sursă, fără să mai apeleze la intermediari.
Florile româneşti pornesc de la 3 lei firul.
În 2017, România a importat flori de 129 de milioane de euro, dublu faţă de anul 2010, când am dat aproape 84 de milioane de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!