Motivul pentru care românii nu au bani să meargă la restaurant, la o cină romantică


Ultimul update: Vineri 28 Decembrie 2018 20:03
Data publicarii: Vineri 28 Decembrie 2018 18:31
Categorie: Stiri Economice

Suntem europenii care lasă cei mai puţini bani în restaurante, cafenele şi hoteluri. Datele Eurostat arată că dacă media Uniunii este de 1.400 de euro pe an, aici aceste cheltuieli abia ajung la 100 de euro pe an de persoană.

Şi partea tristă este că, în loc să crească procentul lăsat în restaurante, aşa cum se întâmplă în aproape toate statele de pe continent, faţă de acum 10 ani a scăzut cu aproape jumătate.

Cele mai mari cheltuieli de la noi sunt pe mâncare şi facturi, peste jumătate din totalul cheltuielilor de consum. Nu e de mirare că sub o asemenea povară, mulţi nu mai au cu ce să iasă la restaurant. Iată tabloul european al cheltuielilor în baruri, cafenele şi hoteluri.

Malta e pe primul loc în creştere mare faţă de acum 10 ani. Spania e pe 2 în staţionare. Englezii au o creştere, similară cu cea a mediei Uniunii. Noi suntem la coadă, cu doar puţin peste 3%. Interesant este că faţă de acum 10 ani marcăm chiar o scădeare de 1,9 procente în totalul cheltuielilor de consum pentru ieşitul la masă în oraş. Datele Eurostat de aici sunt valabile pentru anul 2017.

Dacă lăsăm procentele de-o parte şi vorbim despre sume exacte, aflăm că în 2007 o familie cheltuia pe consum, adică mâncare, băutura, ţigări, recreere, facturi, sănătate, transport, mobilă şi aşa mai departe, 1.104 lei, din care pentru restaurante erau alocaţi 13 lei pe lună, adică 1,2% - potrivit datelor Institutul Naţional de Statistică de data aceasta.

10 ani mai târziu cheltuielile de consum aproape s-au dublat că suma, iar cele pentru ieşit în oraş s-au triplat, dar procentual reprezintă doar 1,8%.

Cele mai recente date despre aceste cheltuieli, cele din trimestrul al doilea an al acestui an, arată că suma pentru restaurante, cafenele, baruri, hoteluri a ajuns la peste 40 de lei pe lună, o sumă cât pentru un prânz cu un fel şi deşert. O conluzie tristă - cină romantică în doi încă nu e o obişnuinţă la noi în ţară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cât au cheltuit românii pe sejururile cu ocazia Crăciunului
Românii au început chefurile la munte. La pomana porcului s-a mâncat șorici pe săturate
Câți bani de la pensii au pierdut românii, după prăbușirea bursei. “Pilonul II se distruge”
VIDEO PROTVPLUS.RO