Moody’s a scazut ratingul Rusiei la Baa3, cu doar o treapta deasupra categoriei "junk"
Agentia de evaluare financiara Moody’s a scazut ratingul Rusiei de la Baa2 la Baa3, cu un nivel deasupra categoriei "junk", nerecomandate pentru investitii, pe fondul declinului preturilor petrolului si al deprecierii rublei, scrie Bloomberg.
De asemenea, ratingul Rusiei a fost pus sub supraveghere pentru o noua retrogradare.
"socul cauzat de scaderea pretului petrolului, alaturi de accesul limitat pe pietele financiare internationale slabesc economia si cresc presiunea atat pe sector public, cat si pe cel privat. socul pretului petrolului si al deprecierii rublei vor slabi perspectivele de crestere economica ale tarii pe termen mediu", se arata intr-un comunicat al Moody’s.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Fitch a pus deja sub supraveghere negativa ratingul Rusiei, in timp ce Standard&Poor’s a anuntat ca va decide in luna ianuarie daca va retrograda ratingul de tara al Rusiei in categoria "junk".
"Caderea in categoria "junk" nu ar avea un impact semnificativ asupra datoriilor companiilor din Rusia. Partea ironica este ca multe dintre companiile de stat din Rusia se afla deja sub sanctiuni, accesul lor pe pietele straine fiind interzis, astfel ca nu ar fi putut, oricum, sa-si refinanteze datoria", a declarat Ian Hague, director al Firebird Management din New York.
Rusia se afla in pragul unei recesiuni, dupa ce preturile petrolului au scazut cu peste 50% din luna iunie a anului trecut pana in prezent. De asemenea, rubla s-a depreciat fata de dolar cu 47% in ultimele sase luni, ca urmare a restrictiilor de finantare si a interdictiilor pe exporturi impuse se Statele Unite si Uniunea Europeana, pe fondul conflictului din Ucraina.
In aceste conditii, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de sase ori din luna martie 2013 pana in prezent, la 17%, si a cheltuit 88 de miliarde de dolari pentru a sustine moneda nationala.