Mirajul milioanelor trimise de romanii din strainatate. Din Spania au ajuns in tara de 5 ori mai putini bani ca in 2008
Romanii care muncesc in strainatate au ajuns la fundul sacului. Ei au trimis anul trecut in tara cei mai putini bani de la declansarea crizei: in jur de 4 miliarde de euro.
Exista si o explicatie. Majoritatea sunt in tari cu somaj ridicat. In topul sumelor transferate, conationalii nostri din Spania au cazut pe locul patru si au fost depasiti de cei din Statele Unite si Germania, carora le merge mai bine.
Romanii plecati au trimis in 2008 acasa peste 7,7 miliarde de euro ceea ce reprezanta in acel moment 5 la suta din PIB si era o gura buna de oxigen pentru economie. Din pacate criza a mai inchis din acest robinet cu bani, astfel incat anul trecut a fost transferata cea mai mica suma de la declansarea recesiunii: putin peste 4,2 miliarde de euro. Adica 3 la suta din PIB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Transferurile au scazut in 2009 pana la 4,8 miliarde de euro, in 2012 au dat semne de revenire, pentru ca apoi sa se prabuseasca.
Romanii din Italia au trimis cel mai mult, un miliard de euro - suma este insa de trei ori mai mica fata de perioada de dinaintea crizei. Pe locul doi sunt cei din Germania tara din care ne vin mai multi bani decat acum 6 ani.
Sumele au crescut si de peste ocean. In schimb, ai nostri din Spania o duc rau. Pe tot parcursul lui 2013 le-au virat rudelor de acasa aproape 400 milioane de euro, de 5 ori sub cifra inregistrata in 2008. Tot mai generosi au devenit si cei care stau in Elvetia, Marea Britanie si Franta.
"Spania este tara cea mai afectata de criza din UE. Foarte multe cazuri de romani sunt cele in care si-au pierdut locul de munca", explica Daniel Tecu, reprezentantul comunitatii romanesti din Spania.
"Programatorii sunt apreciati, salariile sunt mari. Este o imagine foarte buna a Romaniei. Salariul in Silicon Valley este de 100 de mii de dolari", spune si Radu Georgescu, investitor roman in SUA.
Adica de peste 8 mii de dolari lunar. Potrivit datelor BNR, in Spania si in Italia merg in special romani slab calificati, iar in Germania, SUA, sau Elvetia ajung ingineri sau specialisti in IT bine pregatiti.