Ministrul Economiei: Primăria Bucureşti să înlocuiască ţevile RADET, mai puţine panseluţe şi concerte

RADET
Pro TV

Singura soluţie pentru rezolvarea problemei termoficării în Bucureşti este ca Primăria să pornească un program intensiv de înlocuire a tuturor ţevilor RADET, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a fost întrebat care ar fi soluţia optimă pentru a rezolva problema termoficării în Bucureşti, în opinia sa.

"E complicat să vă spun eu ce ar trebui să facă o primărie sau o unitate administrativ-teritorială. Investiţii în reţeaua de termoficare e clar că trebuie făcute, altfel degeaba dăm noi, ministerul, sau vin alţi investitori şi fac unităţi de producere în cogenerare, pentru că agentul termic se va duce prin aceleaşi ţevi şi se va pierde prin aceleaşi găuri", a precizat Popescu, înr-un interviu pentru Agerpres.

Ministrul a precizat că singura soluţie este un program de reabilitare a reţelei termice, cu bani cât mai mulţi, într-un timp foarte scurt.

"Dacă primăria nu înţelege că trebuie să pornească, la modul foarte serios, un program de reabilitare a reţelelor termice, degeaba. Dar nu au altă soluţie decât să le reabiliteze, să aloce cât mai mulţi bani într-un timp cât mai scurt şi nu cârpeli în iarnă, când rămân oamenii fără căldură. Trebuie înlocuite cu totul şi trebuie început din primăvară un program, astfel că în toamnă să avem cât mai mult înlocuit. Şi tot aşa, până finalizează. E vorba de foarte mulţi bani, dar poate că mai puţine panseluţe, mai puţine concerte, mai puţini bani aruncaţi pe vouchere de biciclete şi pe alte lucruri şi mai mult pe reabilitarea acestei reţele, pentru că nu este altă soluţie. Orice primar care vine trebuie să se gândească la asta. Din păcate, doamna primar Firea nu s-a gândit în perioada mandatului să aloce foarte mulţi bani pentru reabilitarea reţelei şi, uite, RADET a ajuns şi în faliment, încearcă preluarea cu Termoenergetica", a susţinut ministrul.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

El a precizat că există riscul ca şi Termoenergetica să aibă aceeaşi soartă ca RADET, adică insolvenţa şi, în final, falimentul.

"Termoenergetica nu are bani, degeaba a capitalizat pe hârtie cu 670 de milioane Consiliul General, că banii nu există. Nu vreau să mă gândesc că ajungem cu Termoenergetica în aceeaşi situaţie ca şi cu RADET. Termoenergetica nu va rezista atât pentru că nu are absolut niciun capital, nu are nimic, încă, dar fără reabilitarea reţelei nu va exista confort termic în Bucureşti. Toţi bucureştenii, tot Consiliul, toată primăria trebuie să conştientizeze, toate primăriile de sector trebuie să gândească acest program de reabilitare. Primăriile de sector să pună presiune pe Primăria mare", a adăugat Popescu.

Întrebat dacă o soluţie ar putea fi creşterea tarifului plătit de consumatori, în condiţiile în care populaţia plăteşte doar o treime din costul efectiv al energiei termice, restul fiind subvenţii din bugetul local, ministrul a arătat că bani există, însă au fost greşit direcţionaţi în alte părţi.

"Eu nu cred că nu găseşte finanţare pentru reabilitare. Eu cred că se găsesc programe de finanţare, poate chiar fonduri europene, numai că trebuie să te preocupi. Şi nu mi s-a părut, la nivelul primăriei, o preocupare pentru reabilitarea reţelei termice. Ni s-a aruncat nouă, în curtea Elcen, a ministerului Energiei, de fiecare dată, acest lucru, că din cauza Elcen, că doreşte să cumpere Elcen, să fuzioneze Elcen cu RADET", a mai spus Popescu.

El a arătat că Primăria nu ar fi putut prelua Elcen la modul gratuit, aşa cum ar fi dorit.

"Pot să bucur că nu s-a făcut această fuziune, Elcen cu RADET, pentru că era şi Elcen în faliment acum, iar bucureştenii erau în frig toţi. Dacă actualul sau viitorul primar doreşte să ia Elcen, există făcută o evaluare, plăteşte, ia Elcen fără nicio problemă şi rezolvă problema integrat, fără nicio problemă. Dar transferul gratuit al Elcen către primărie este exclus. Există decizii ale Curţii Constituţionale. Nu poţi transfera activul nici de o instituţie publică la o instituţie publică fără o justă despăgubire, Elcen fiind o societate comercială, iar noi deţinând acţiuni la o societate comercială", a continuat reprezentantul Guvernului.

Întrebat dacă există câştigători în urma acestei situaţii, el a afirmat că, în opinia sa, toată lumea are de pierdut, mai ales bucureştenii.

"Părerea mea este că toată lumea are de pierdut, iar cel mai mult pierd bucureştenii, pentru că stau în frig. Nu văd cine ar fi aşa de inconştient încât să stea cu reţeaua nereabilitată şi să aştepte de la iarnă la iarnă să vedem: mai rezistă, nu mai rezistă, mai pică o ţeavă, nu mai pică o ţeavă. Mai degrabă cred în lipsa de preocupare şi în consiliere slabă pe care a avut-o primarul până acum, pentru că, dacă îi spuneau probabil în primul an că aceasta este o problemă, se alocau bani", a menţionat Popescu.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Câți bani a strâns statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. ANAF a șters datorii de 1,1 miliarde de lei
Câți bani a strâns statul, până acum, de pe urma amnistiei fiscale. ANAF a șters datorii de 1,1 miliarde de lei

Statisticile ANAF arată faptul că măsura a fost aplicată în cazul a 19.095 de firme și persoane fizice. În acest fel 4,36 miliarde de lei au ajuns la bugetul de stat, asta în timp ce autoritățile au șters datorii de 1,1 miliarde.

Bitcoin se îndreaptă spre 100.000 de dolari. Piața criptomonedelor, creștere spectaculoasă sub „efectul Trump”
Bitcoin se îndreaptă spre 100.000 de dolari. Piața criptomonedelor, creștere spectaculoasă sub „efectul Trump”

Bitcoin a depăşit joi pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari, susţinută în continuare de "efectul Trump", piaţa anticipând o legislaţie mai flexibilă şi politici economice favorabile acesteia sub viitoarea administraţie americană, potrivit AFP.

Românii, mai ales cei bătrâni, pierd bani economisind. „La saltea” și „în borcan” nu protejează de inflație, nu aduc profit
Românii, mai ales cei bătrâni, pierd bani economisind. „La saltea” și „în borcan” nu protejează de inflație, nu aduc profit

Crește numărul românilor care fac economii, iar sumele puse deoparte sunt și ele mai mari. Potrivit unui sondaj recent, au ajuns la o medie lunară de 1.500 de lei pe gospodărie.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.