Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim. Cine vor fi beneficiarii
Ministerul Economiei vrea să elimine impozitul pe salariul minim, pe economie, de anul viitor. În acest moment din salariul minim brut aproape jumătate din bani se duc la stat, iar angajatul rămâne doar cu 1400 de lei.
Într-o primă etapă scutirea de impozit se va aplica angajaţilor din domeniul ospitalităţii şi din agricultură. Ulterior s-ar extinde la toate domeniile.
Salariul minim brut este stabilit în România prin Hotărâre de Guvern. Un patron este obligat să-i plătească unui angajat fără studii cel puţin 2300 de lei, din care se scad impozitele. Cu alte cuvinte, omul primeşte la sfârşitul lunii doar 1400 de lei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
1.4 milioane de români în această situaţie, adică peste 25 la sută dintre toţi angajaţii din ţara noastră.
Potrivit Institului Naţional de Statistică, salariul mediu net, adică bani primiţi în mână de un angajat, este de 3500 de lei. Cele mai mici salarii nete sunt în Horeca şi în Agricultură, respectiv 1800 şi 2000. Cel mai mare salariu mediu net este în IT - aproape 9000 de lei.
Ministrul Economiei anunţă taxe zero pe salariul minim de anul viitor.
Adică brutul minim va ajunge la angajaţi şi nimic la stat. Va fi impozitat doar cuantumul care depăşeşte salariul minin brut, spune Claudiu Năsui.
Claudiu Năsui, ministrul Economiei: "Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, ianuarie 2020, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul horeca".
Motivul, angajaţii din horeca şi agricultură au veniturile cele mai mici, dar şi foarte multe salarii plătite la negru. Măsură ar urma să elimine plăţile la negru sau gri şi să scadă evaziunea fiscală, este de părere Ministrul Economiei.
Dacă se va ţine de cuvânt, iar salariul brut va ajunge doar în buzunarele oamenilor, salariile medii ale celor din Horeca vor creşte cu aproape 1000 de lei. O creşte similară va avea loc în agricultură.
Daniel Mischie, preşedintele HORA: "Este o măsură care ne-ar ajuta. Avem probleme cu angajaţii, salariile sunt mici, nu le putem plăti".
Ministrul Economiei vrea să meargă mai departe şi să extindă măsura şi la alte domenii. Asta înseamnă că salariul mediu în România ar putea creşte de la 3500 de lei la 4500 lei, iar cel mai mare salariu mediu, al personalului din zona IT, ar putea ajunge la 10 mii de lei.
Ministrul Economiei susţine că salariaţii vor beneficia în continuare de servicii medicale, iar reforma nu le va afecta pensia. Claudiu Năsui recunoaşte că a dus negocieri dure în coaliţia de guvernare. Surse guvernamentale din PNL spun însă ca măsură anunţată de ministrul Economiei este în continuare privită cu rezerve.
Mai multe detalii despre impozitul zero pe salariul minim aflaţi din emisiunea `Interviurile lui vitalie~, care va fi difuzată miercuri dimineaţă pe www.stirileprotv.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, salarii, ministrul economiei, salariul minim, Claudiu Nasui,
Dată publicare:
22-06-2021 17:47