Micul Paris renaste. Cum arata Hotel Cismigiu dupa o INVESTITIE de 15 milioane de euro

Ultima actualizare: 14-11-2012 06:47

Veacuri de singuratate au trecut peste multe cladiri istorice ale Bucurestiului. Le admiram arhitectura atunci cand pasii ni se opresc intamplator langa un vechi hotel sau o vila interbelica.

Toate asteapta rabdatoare sa straluceasca din nou ca-n vremurile bune. Pentru unele s-au gasit bani de reparatii, iar mesterii le-au readus frumusetea de odinioara.

1912, bulevardul Regina Elisabeta: Arhitectul Nicolae Nacu Pissiota proiecteaza una dintre cele mai frumoase si moderne cladiri din Bucurestiul de altadata: Hotelul Palace, cunoscut apoi ca Hotel Cismigiu. Peretii cu foita din aur, odaile mici si cochete, dar si beraria Gambrinus de la parter, amenajata de un intreprinzator priceput, domnul Naumescu, i-au adus celebritatea in timp.

A supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa nu si vremurilor comuniste. A fost inchis in anii '70 si redeschis, in ruina, dupa 1990, pentru studentii de la Facultatea de Film.

Istoria locului se leaga si de tragedia unei studente din Republica Moldova. Intr-o seara, Neli Bejan a cazut in casa liftului si, dupa trei ore de agonie, a murit. Bucurestenii isi amintesc si acum povestea nefericita si au senzatia ca aud strigatul fetei.

Blestemul a continuat parca si dupa moartea ei. La scurt timp, paznicul caminului s-a spanzurat in camaruta in care locuia.

Astazi, insa, hotelul este aproape gata, gratie unei investitii majore a unei companii spaniole. Constructorii au atasat practic fatada istorica unei cladiri noi.

In primavara, hotelul Cismigiu va fi gata sa-si primeasca oaspetii in cele 60 de apartamente. Parterul este deja amenajat, iar o librarie s-a deschis recent aici.

Gabriel Liiceanu, director general al editurii: "Este un loc pentru carte remarcabil, pentru ca este prins intre Universitate, Liceul Lazar, Facultatea de Drept, pentru ca mai sus e Teatrul National, Opera mai jos".

Mauricio Mesa Gomez, director companie spaniola: "Investitia a ajuns la 15 milioane de euro. A fost foarte complicat."

Un alt proiect in plina reabilitare este si Grand Hotel du Boulevard, aflat vis-a-vis de Cercul Militar.

Aici au poposit, candva, Octavian Goga, Ion Bratianu sau Constantin Brancusi. Incet, incet, cladirea incepe sa-si recapete splendoarea.

Cu timpul, pentru ca vechile cladiri ale Bucurestilor de altadata au demonstrat de multe ori ca au mai multa rabdare decat oamenii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!