Avem un potential turistic urias, insa il ignoram complet. Zeci de castele si conace zac in paragina

Ultima actualizare: 31-10-2012 01:37

Romanii lasa insa aceste cladiri in paragina si unele deja s-au naruit de tot. O speranta vine totusi din Satu Mare, unde a fost renovat un castel baroc. Si, in 4 luni, au trecut sa-l vada peste 30 de mii de turisti, majoritatea straini.

Castelul Karoly a ajuns, in sfarsit, un diamant slefuit. Sub comunisti, cladirea s-a scorojit de tot, insa anul acesta s-au investit acolo cinci milioane de euro, printr-un program european, si rezultatele sunt spectaculoase.

Doar 15 din cele 70 de camere ale castelului au fost amenajate, pana acum. S-a adus mobilier cumparat la licitatii, din alte castele europene, sau chiar unele piese originale ce au apartinut candva casei Karoly.

Cu totul altfel stau lucrurile in rest.

Numai in judetul Satu Mare, 50 de castele si conace aflate in proprietatea statului zac in paragina. Unele au trecut cu bine peste veacuri, ca sa se ruineze in ultimele decenii.

Castelul Vecsey, de exemplu, a ajuns bataia de joc a oamenilor strazii si pana la finalizarea procesului de retrocedare, din cladire s-ar putea sa nu mai ramana nimic.

Si Castelul Banfy, din judetul Alba, arata dezolant.

"A avut tot luxul, avea candelabre scumpe si mobila din strainate... a fost distrus in proportie de 30 la 40 la suta. Valoarea totala a refacerii este de 800.000 de euro", spune Dan Popescu, Director Tehnic CJ Alba.

Pana sa se puna la punct un plan corent, si aici se instaleaza ruina...

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO