Merkel si Cameron, pe pozitii diferite in criza datoriilor. Cand va trece Marea Britantie la euro
Cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron au exprimat vineri opinii diferite despre solutiile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.
Cameron a declarat intr-o conferinta de presa la Berlin ca uniunea monetara are nevoie de "un scut" credibil si ar trebui sa se foloseasca de toate institutiile pentru combaterea crizei.
"Toate institutiile din zona euro trebuie sa sustina moneda unica", a afirmat Cameron, adaugand ca are incredere in angajamentul Germaniei de a proteja euro.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Liderul britanic a adaugat ca nu subestimeaza angajamentul Germaniei, dar si al celorlalte tari din zona euro pentru asigurarea succesului euro.
Merkel a afirmat in schimb ca este in favoarea unei abordari "pas cu pas".
"Britanicii cer sa folosim resurse mari pentru recastigarea credibilitatii zonei euro. Dar trebuie sa avem grija sa nu pretindem ca dispunem de puteri pe care nu le avem, pentru ca pietele isi vor da seama foarte repede", a afirmat liderul german.
In privinta taxei pe tranzactiile financiare, Merkel a spus ca nu au avut loc progrese pentru depasirea divergentelor legate de introducerea acesteia in Europa.
Toate statele din Europa vor folosi intr-o zi euro, inclusiv Marea Britanie, a declarat ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, potrivit agentiei locale DPA, citata de Bloomberg.
Chiar daca va fi nevoie sa treaca o perioada mai lunga, Marea Britanie va adopta eventual euro, a spus Schaeuble.
In timp ce Germania "respecta" decizia Marii Britanii de a se alatura uniunii monetare, un euro stabilizat va convinge si alte state sa adopte moneda.
"Se va intampla probabil mai rapid decat cred unii din Insulele Britanice", a spus ministrul.